Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Så synkar kungligheterna sina garderober

27 mar, 2016, 06:00
AvJohanna Lejon
Lika som bär - men ändå inte. Hur gör egentligen kungligheterna då de bestämmer kläder inför officiella besök utomlands? Svensk Damtidning vet.
Annons
Victoria

I mars 2015  var kronprinsessan Victoria på besök i Sydkorea. Med sig hade hon, givetvis, otaliga godbitar ur den gigantiska kungliga garderoben. Några av plaggen hade vi sett förr men mycket var också helt nytt, speciellt inköpt och anpassat för just detta besök. Vid varje programpunkt, under resans alla dagar, var Victoria helrätt klädd, aldrig för mycket och aldrig för lite. Perfekt prinsesslik, utan att gå till överdrift. Fascinerande nog var kronprinsessans kammarjungfru och stylist Tina Törnqvist inte med på resan, så Victoria skötte klädbiten helt på egen hand (även om hon och Tina pratat ihop sig en hel del innan resan förstås). Lika helrätt var också danska kronprinsessan Mary då det vankades inkommande statsbesök från Nederländerna våren 2015. Det var drottning Máxima och Willem-Alexander som kom på besök och vid alla programpunkter var Mary och Máxima nästan kusligt välmatchade. Hade de rent av synkat sina outfits innan besöket. Svensk Damtidning vet. Svaret är nej, de hade de inte.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
MaximaMary

– Nej, så gör man inte, säger en mycket insatt hovkälla som Svensk Damtidning talat med.

Men hur gör man då? Vi låter drottning Silvia förklara, i boken “Drottning Silvia” säger hon såhär:

– Jag väljer själv vad jag ska ha på mig. Jag tycker mycket om färg, och tack och lov kan jag ha alla färger. Kläder är viktigt eftersom man kommunicerar med det man bär. Om jag ska göra ett kyrkobesök klär jag mig därefter. Om jag ska delta i ett jubileum väljer jag kläder som passar där. När vi var på statsbesök i Saudiarabien försökte jag att anpassa mig efter landets tradition och inte utmana i onödan. Att lägga ner omsorg på sin klädsel är ett sätt att visa respekt.

Annons
MaximaMary2

Men det är inte alltid det blir helt rätt. Ibland blir det klädkrockar. En känd sådan är då Máxima och Mathilde möttes. Mötet lockade till en hel del skratt! Anledningen? Drottningarna (då kronprinsessor) hade valt nästan identiska hundtandsmönstrade kappor.

MaximaMathilde

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

Annons