Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Sa upp sig från hovet – nu bryter kungens tidigare anställda tystnaden

03 jun, 2024, 07:00
TT, Kungliga Hovstaterna
Nu går en av kungens anställda ut med sanningen.
Annons

Att kungen har ett eget läkarteam förvånar knappast någon. Det hade ju inte riktigt gått vägen om han varje gång hade behövt uppsöka en vårdcentral eller akutmottagning, med tanke på hans titel och roll i samhället.

Kungens vägran i SVT – Silvias försvar: ”Blyghet”Brand logo
Kungens vägran i SVT – Silvias försvar: ”Blyghet”

Så ser kungens läkarteam ut

Inom kungens läkarteam, bestående av fem läkare, finns en slags hierarki – de två högsta innehar titeln förste livmedikus, enkelt översatt till kungens läkare.

Dessa är hjärtläkaren Viveka Frykman Kull och överläkaren samt forskaren Lars Wennberg, som också är specialist på njurtransplantationer – vilket prins Daniel vet mycket om, eftersom han 2009 fick en ny njure donerad av sin egen far Olle Westling.

Annons

Hur jobbar kungens läkare?

Samtliga inom kungens läkarteam är i praktiken alltid i tjänst, men många har även andra arbeten till vardags. Både Viveka och Lars turas om att delta vid officiella sammanhang, såsom nobelfesten eller statsbesök, och sitter med som gäster med läkarväskan på nära håll.

Vid resor kontaktar alltid hovet den lokala vården för att i förebyggande syfte ha en utvald läkare till hands, om nöden skulle kräva det.

Viveka finns däremot alltid ett telefonsamtal bort för samtliga inom kungafamiljen.

– Vid behov förmedlar jag kontakter med andra specialister. Det handlar också om att ta ansvar för hälsokontroller och provtagningar, samordna vaccinationer och se över reseapotek. Man är också med på middagar när det är fest på slottet, då man som livmedikus ansvarar för kungafamiljens gästers väl och ve, säger hon i en intervju med Läkartidningen.

Kungens läkare tjänar ingenting – räknas som hedersuppdrag

Vad tjänar man då som kungens läkare?

Faktiskt ingenting. Det räknas nämligen som ett hedersuppdrag.

Annons

– Det är ett hedersuppdrag utan lön. Det tar inte så mycket tid och jag sköter det med arbetsgivarens goda minne. Jag har möjlighet att gå gratis på Dramaten och Kungliga operan i den så kallade hovlogen. En livmedikus går normalt i pension vid 70 år, och jag blir nog gärna kvar till dess, har tidigare livmedikus Jan Östergren berättat för Hemmets Journal.

”Vi skrattade mycket under intervjun”

Tjänsten som kungens läkare är ingenting som går att söka, utan baseras endast på rekommendationer. Det är hovet som kontaktar dig, varpå du får svara på frågor och till sist träffa kungaparet.

Viveka Frykman Kull berättar om processen.

– Jag har jobbat med fyra livmedici tidigare och blivit uppmuntrad till att jag skulle passa. Först gick det på rekommendationer, och sedan fick jag komma på intervju med kungen och drottningen. Jag försökte där att vara mig själv och visa vem jag är. Det gick bra, och vi skrattade faktiskt mycket under intervjun.

Annons