Så var Silvias bror Walther Sommerlaths hemliga begravning
Nyheten att prins Carl Philip och prinsessan Sofia har testat positivt för coronaviruset slog ner som en bomb torsdagen den 26 november. Prinsparet uppvisar i nuläget bara lättare influensasymptom, men sitter isolerade i sitt hem Villa Solbacken tillsammans med barnen Alexander och Gabriel, som dock inte uppvisar några symtom.
Frågan är nu hur smittan kommit in i kungafamiljen, och smittspårning pågår för fullt. En av de tänkbara smittkällorna är den hemliga begravning som kungafamiljen närvarade vid en vecka tidigare, fredagen den 20 november.
Så var Walter Sommerlaths begravning
Det var drottningens bror, Walther Sommerlath, som begravdes i närvaro av kungafamiljen. Begravningen hölls i hemlighet i Drottningholms slottskapell.
Många undrar nu varför kungafamiljen valde att ses fysiskt på begravning, med tanke på rådande pandemi. Vi ringde upp Hovets informationschef Margareta Thorgren, som berättade om begravningen:
– Ja, familjen träffades i fredags, då det var begravning för drottningens bror, Walther Sommerlath. Inför den här mindre familjebegravningen så testades alla, och då var testerna negativa. Så det har vidtagits enorma säkerhetsåtgärder i och med den begravningen.
LÄS MER: Silvias dramatiska familjehistoria – återföreningen med Walther
– Anledningen till att kungafamiljen träffades i samma kyrkorum är för att man vidtog väldiga säkerhetsåtgärder. Men trots säkerhetsåtgärderna och trots att man var under tio personer så var de ändå under en kort stund i samma kyrkorum, säger Margareta Thorgren.
De deltog i begravningen
Frågan är vilka dessa personer var, utöver kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet, som ju tillsammans blir sex. Walthers son Patrick är förstås självskriven, men det måste betyda att något av hans tre barn inte fick/kunde komma, eftersom Hovet uppger att man var under tio personer på begravningen.
En svår prövning för Madeleine – stödet från Chris
Den enda av kungafamiljens medlemmar som saknades på begravningen var prinsessan Madeleine – hon är ju bosatt i Miami och kunde på grund av coronapandemin inte resa till Sverige. Walthers död och nu begravningen är något som varit en svår prövning för Madeleine, då hon är den i kungafamiljen som stod Walther närmast – givetvis bortsett från drottningen. Walther var nämligen hennes fadder, och hans son Patrick är fadder till Madeleines förstfödda, Leonore.
Men prinsessan Madeleine kanske deltog i begravningen digitalt?
– Ja, och hon får uppdateringar om läget hela tiden, berättar Margareta Thorgren.
Även Chris O'Neill deltog digitalt i begravningen, och fanns där som stöd för sin hustru i denna svåra stund.
Var barnen i kungafamiljen med under begravningen?
– Nej. Och de visar inte upp några symptom. Men de sitter nu i karantän med sina föräldrar.
Andra möjliga smittvägar utreds
Efter en lång dags orolig väntan kom till slut provsvaren; ingen annan i kungafamiljen är i nuläget smittad med coronaviruset. Prinsparet kan förstås ändå ha smittats i samband med begravningen, men smittspårning pågår nu för fullt för att utreda andra smittvägar. Prinsessan Sofia arbetade exempelvis på Sophiahemmet tidigare under veckan, och sönerna går på förskola – barn kan ju som bekant smitta utan att ha symtom. Fortsättning lär följa.
Det var ingen slump att begravningen ägde rum just denna dag. Enligt begravningslagen ska en avliden kremeras eller gravsättas så snart som möjligt, men senast en månad efter dödsfallet. Om man vill flytta fram en begravning så måste man söka anstånd hos Skatteverket.
LÄS MER: Paret Westlings relation till kungafamiljen – så är den egentligen
Walther Sommerlath avled fredagen den 23 oktober, exakt fyra veckor före begravningen. Kanske hade familjen hoppats på att smittspridningen skulle gå åt rätt håll, så att exempelvis släktingar och vänner från andra länder hade kunnat delta i begravningen. Men så blev det alltså inte.
Men hur många får egentligen närvara vid en begravning – det är ju en så kallad allmän sammankomst? Ja, de nya reglerna om max åtta personer medger undantag för just begravningar – där får 20 personer samlas. Dessutom ägde Walthers begravning rum den 20 november, medan de nya restriktionerna trädde i kraft först den 24 november. Grönt ljus för kungafamiljen vad regelverket beträffar, alltså.
Walthers sista tid i livet
Mitt i sorgen finns det en ljuspunkt. Walther fick ta farväl till livet i kretsen av sin familj. Han bodde nämligen med sin son, sina barnbarn och sin syster under den sista tiden.
Silvia hade tagit emot sin sjuke bror när han flyttade från Italien till Sverige, och placerat honom på Drottningholms slott, närmare bestämt i kronprinsessan Victorias gamla hem Nedre Sjöflygeln, ett mindre 1800-talshus som ligger ungefär 50 meter från själva slottet.
– Jag kan bekräfta att drottningens bror bor på Drottningholm sedan en tid tillbaka, berättade hovets informationschef Margareta Thorgren för Svensk Damtidning tidigare i höstas.
– Men i övrigt är detta privata familjeangelägenheter och ingenting som hovet kan uttala sig om.
Nedre sjöflygeln, eller Sjöpaviljongen som den också kallas, utgörs av en mindre våning på 90 kvadratmeter där Walther bodde, och en större lägenhet om cirka 250 kvadratmeter. Det var där kronprinsessan Victoria och prins Daniel bodde när de var nygifta, och prins Carl Philip och prinsessan Sofia använde huset som tillfällig bostad när Villa Solbacken renoverades. I den stora lägenheten bor numera Walthers son Patrick med sina 12-åriga tvillingflickor Anais och Chloé och sonen Leopold.
Att Walther Sommerlath var sjuk var inte känt sedan tidigare. Den sista tiden i livet tillbringade han på Karolinska universitetssjukhuset.
– Han låg på sjukhus till och från under en period. Det är alltid svårt med corona. Men det har varit möjligt för drottningen att hälsa på, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.