Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Sanningen om drottningens dramatiska dygn

09 jan, 2017, 07:38
AvJohanna Lejon
Ambulansfärd, Madeleines hjälteinsats och kungens oro
Annons
Silvia-Nobel.Ste

Det blev en minst sagt annorlunda jul för kungafamiljen. En jul kantad av oro. Svensk Damtidning kan nu berätta sanningen om drottningens dramatiska dygn.

Allt var planerat in i minsta detalj inför den 23 december – drottningens 73:e födelsedag. Först skulle hela kungafamiljen fira lill-jul, ett slags gemensamt jul- och födelsedagsfirande, tillsammans på Drottningholms slott. Därefter skulle kungen och drottningen se drottningens traditionsenliga födelsedagskonsert i Drottningholms slottskyrka.

Så långt flöt allt på helt enligt plan. Efter konserten började dock drottningen må dåligt. Enligt uppgift till Svensk Damtidning svimmade hon till och med av inne på slottet. Ingen var beredd på det som hände och alla runt drottningen blev oerhört oroliga. Att hon behövde akutvård var det ingen tvekan om. Svensk Damtidning har frågat hovets Margareta Thorgren om hon kan bekräfta uppgifterna vi fått.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

“Vi går inte in på det. Drottningen fick yrsel”, svarar hon kort i ett sms.

Drottning Silvia fördes i ilfart med ambulans till sjukhuset i sällskap av prinsessan Madeleine, för henne var det självklart att åka med och stötta sin mor.

Väl framme på sjukhuset gjordes alla möjliga tester och prover. Det stod klart att drottningen skulle behöva stanna över natten, och för att hon inte skulle lämnas ensam bland läkare och sköterskor på självaste födelsedagen och julaftonsmorgonen stannade Madeleine också kvar.

På julafton läckte det ut till medierna om att drottningen låg på sjukhus. Minuter senare bekräftade hovet uppgiften via ett kort pressmeddelande:

“Med anledning av att Drottningen är på sjukhus

Drottningen har förts till sjukhus sent igår kväll. Drottningen har varit förkyld en tid och drabbades under fredagskvällen av yrsel.

Drottningen är kvar på sjukhuset för observation och provtagning och mår efter omständigheterna bra.”

Annons

Senare stod det klart att läkarna inte ville släppa hem Silvia under julaftonen. Snart gick det upp för kungafamiljen att drottningen skulle få fira inte bara sin födelsedag utan också hela julafton i steril sjukhusmiljö bland vita rockar, slangar och blinkande knappar. Utan sin älskade familj.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, Estelle och Oscar, som sedan månader tillbaka planerat att fira jul i Gävle hemma hos Daniels syster Anna med familj, tvingades se över sin planering.

Under julafton fanns flera familjemedlemmar på plats på sjukhuset för att hälsa på drottningen.

– Det har varit flera familjemedlemmar och hälsat på henne. Men det är inget vi kommenterar ytterligare, bekräftade hovets presschef Margareta Thorgren.

Margareta slog också fast att läkarna höll Silvia kvar för att “ta det säkra före det osäkra”.

Sedan la hovet på locket.

Kungen var självfallet väldigt orolig över sin hustru. Drottningen brukar vara frisk och pigg och Silvia är ju liksom kungen själv sällan sjuk. Att se sin hustru må dåligt berörde förstås Carl XVI Gustaf på samma sätt som det skulle ha berört de flesta äkta makar.

Annons

Under eftermiddagen på juldagen kunde drottningen äntligen skrivas ut. I samband med att hon kom hem till Drottningholms slott skickades ett nytt pressmeddelande ut från hovet:

“Drottningen åter hemma

Drottningen har lämnat Danderyds sjukhus och är åter hemma på Drottningholms slott. Drottningen har återhämtat sig och mår efter omständigheterna bra.”

När drottningen skrevs ut var det många som reagerade på att det stod att hon skrevs ut från Danderyds sjukhus. Enligt Expressen togs Silvia in på Karolinska. Det stämmer dock inte, säger hovets Margareta Thorgren.

– Hon var på Danderyd hela tiden. Vi var noga med att säga “sjukhus” bara.

Hur mår drottningen i dag?

– Drottningen är hemma och har återhämtat sig. Hon är hemma och vilar, säger Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Den 12 januari är det tänkt att drottningen ska vara tillbaka på jobbet igen. Då ska hon närvara vid en middag hos talman Urban Ahlin på Villa Bonnier.

Av: Johanna Lejon.

Foto: Stella Pictures.

Annons