Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Sanningen ute: Victoria nästan i tillstånd att inte få komma in på festen

11 sep, 2024, 13:00
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Under tisdagskvällen blev det stort galej på Kungliga operan i Stockholm – men kronprinsessan Victoria var nästan i tillstånd att inte få komma in.
Annons
Kungafamiljen på partykväll – utan drottning SilviaBrand logo
Kungafamiljen på partykväll – utan drottning Silvia

Det blev en intensiv tisdag för våra kungligheter. Först gudstjänst i Storkyrkan, sedan närvaro vid riksmötets högtidliga öppnande – innan det var dags för galakväll på Kungliga operan.

Och i år blev det en ordentlig kunglig uppslutning. För första gången på flera år deltog hela kungafamiljen när riksdagens nya arbetsår markerades – men sedan blev det manfall.

Ja, när festligheterna på Kungliga operan drog igång - där 950 gäster närvarade - lyste plötsligt drottning Silvia med sin frånvaro på grund av sjukdom. Och även kronprinsessan Victoria var i riskzonen.

Annons

Hovets besked: Drottning Silvia sjuk

Strax innan 19-tiden anlände kungligheterna till Kungliga operan, men drottning Silvia var alltså inte på plats.

Snart kunde Svensk Damtidning avslöja varför. Hovets biträdande informationschef Johan Tegel lät hälsa:

– Hennes Majestät Drottningen har lämnat återbud på grund av förkylning.

En förkylning som drottningen dolde bra, om det var så att hon kände av den tidigare under dagen. Man kunde inte se ett spår av att Silvia inte var på topp varken utanför kyrkan eller i Riksdagshuset:

Prins Daniel, kronprinsessan Victoria, Andreas Norlén, drottning Silvia och kung Carl Gustaf utanför Riksdagshuset
Drottning Silvia var tvungen att avsluta arbetsdagen tidigt på grund av förkylning. Foto: Pontus Lundahl/TT

Däremot kunde man ana att en annan kunglighet var krasslig – kronprinsessan Victoria.

Annons

Victoria förkyld – men dök upp ändå

Ja, när det var dags att hälsa på talman Andreas Norlén utanför riksdagen duckade kronprinsessan att ta i hand, något vi sett förut.

2022 gjorde drottning Silvia nämligen samma manöver utanför Riksdagshuset, varpå hovet snart kunde bekräfta att drottningen var förkyld.

Något som även gällde för Victoria. Till Aftonbladet kunde hovets informationschef Margareta Thorgren berätta att kronprinsessan inte tog talmannen i hand då hon upplevde förkylningssymtom.

Annons

Men till skillnad från Silvia stoppade inte krassligheten Victoria från att delta på kvällsfestligheterna – även om det ett tag verkade oklart, efter hovets besked.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria står utanför Kungliga operan
Kronprinsessan Victoria var förkyld under tisdagen, men lyckades ändå delta på kvällens festligheter. Foto: Jessica Gow/TT

Foto: TT

Annons