Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Se prins Nicolas vapensköld

18 okt, 2015, 07:30
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons
Ste-Nicolasvapen1-NY

Han har en prinstitel, ett hertigdöme, ett monogram och nu en alldeles egen vapensköld. Vi har tittat närmare på lillprinsen Nicolas heraldiska vapen. 

Förra söndagen döptes prins Nicolas i Drottningholms slottskyrka under stor pompa och en hel del arga skrik. Eftersom han är prins av Sverige och dessutom hertig får han precis som sin storasyster Leonore både heraldiskt vapen och ett namnchiffer, i dagligt tal kallat vapensköld och monogram.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Lillprinsens vapensköld har Serafimerordens kedja, ätten Bernadottes vapen och tre laxar som representerar hertigdömet Ångermanland. Det är Riksarkivets heraldiske konstnär Henrik Dahlström som hållit i pennan.

Annons

– Det är en stor heder att få rita prins Nicolas vapen,  säger han i ett pressmeddelande.

vapennicolas

Vapenskölden har fyra fält och ätten Bernadottes vapen i en hjärtsköld i mitten. Allt omgärdas av Serafimerordens kedja. I ett av fälten finns Ångermanlands landskapsvapen med de tre laxarna. Känns det igen? Det pryder också Norrlands Gulds buteljer och burkar.

 

vapenleonore

 

Annons

På prinsessan Leonores vapensköld är det i ett av fälten hennes hertiginnedöme Gotlands landskapsvapen. Henrik Dahlström ritade även detta heraldiska vapen.

leonore-tt

Prinsessan Leonore under dopet i Drottningholms slottskyrka.

chria-madeleine-nicolas-hovet

Prinsen fick precis som sin storasyster under dopceremonin ett miniordensband av sin morfar kungen. Det är Serafimerordens kedja som omgärdas Nicolas vapensköld.

Av Liv Sander.

Bilder: Stella Pictures, Riksarkivet, Kungahuset/Mattias Edwall.

Annons