Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Silvia, 80, inkallad till slottet – läget är riktigt allvarligt

18 okt, 2024, 10:00
Läget är allvarligt – nu blir drottning Silvia informerad om situationen.
Annons

I november släpper MSB en ny upplaga av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Där har man kommit med en hel ny information, utifrån rådande världsläge.

Hemliga kvinnorna kring drottning SilviaBrand logo
Hemliga kvinnorna kring drottning Silvia

I nya upplagan nämner man bland annat kärnvapen, vad man ska göra vid ett kärnvapenangrepp och hur man stoppar en blödning.

– Vi trycker inte på att det är en trolig hotbild, men den finns med. Och vi tar också upp vad kan man göra i händelse av att det skulle ske i vår närhet, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till Aftonbladet.

Annons
Drottning Silvia
Drottning Silvia och kungen kallas in till slottet. Adam Ihse/TT

Bör tas på allvar

Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, har betonat att det inte finns något direkt hot mot Sverige, men att kriget i Ukraina medfört att man vill uppmärksamma folket på dåliga scenarion.

– Man ska inte överdriva det, men man bör också ta den säkerhetspolitiska situationen på allvar. Vi ger en grundläggande och mycket rudimentär information om det här i foldern, helt enkelt för att det är en del av den generella hotbild som har ökat, säger Carl-Oskar Bohlin.

Annons

Silvia om kriget i Ukraina

Under fredagen anländer kungen och drottning Silvia till kungliga slottet, redo för ett möte med MSB och generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka för en diskussion om rådande världsläge.

Silvia har träffat det ukrainska presidentparet flera gånger och kommenterat kriget i Ukraina, där hon framför allt belyst de fruktansvärda situationer som barn i landet utsätts för

– Det är inte första gången vi har setts, men det är fantastiskt att se vilka starka människor de är, trots alla svårigheter som finns nu, och allt elände och fruktansvärt som händer. Och alla fruktansvärda situationer för barnen som är så utsatta – så tänker de på framtiden och ger hopp för befolkningen, har hon sagt.

Kungen och drottning Silvia
Kungen och drottning Silvia. Anders Wiklund/TT

Foto: TT

Annons