Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Silvia, 80, erkänner 24 år senare – går ut med sanningen

02 okt, 2024, 18:00
Drottning Silvia har inte kunnat släppa händelsen – trots att det gått 24 år.
Annons
Hemliga kvinnorna kring drottning SilviaBrand logo
Hemliga kvinnorna kring drottning Silvia

Drottning Silvia har suttit i publiken vid otaliga föreställningar. Tillsammans med kungen har hon visat sitt stöd till skådespelarna genom att applådera frenetiskt efter avslutad show och letat sig bakom kulisserna för att berömma dem för deras insatser.

Så när föreställningen lagt sig, ridån gått ner, har ett kungligt möte med personerna bakom showen ägt rum. Då har Silvia och kungen varit måna om att skaka hand, säga några peppande ord och tacka för upplevelsen.

Annons
Kungen och drottning Silvia
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia närvarar vid "Vasa the Musical" i Rikssalen på Kungliga Slottet. Anders Wiklund/TT

Orden om kungen och drottningen

Föreställningen ”Vasa – The musical”, har premiär hösten 2025. Under måndagen bjöds kungen och drottningen in för en kortare konsertversion av den nya musikalen om regalskeppet Vasa, som arrangerades i rikssalen på Kungliga slottet.

Historikern, hovexperten och Svensk Damtidning-profilen Herman Lindqvist, som bidrar med specialskrivna historiska texter till musikalen, medverkade på slottet som berättare.

För Svensk Dam berättar han om succé-premiären, hur allt gick över förväntan med en engagerad publik, god stämning och ett efterspel som bjöd på både blommor och beröm.

Annons

– Att kungaparet var där upphöjde hela kvällen. Där jag satt som kvällens berättare såg jag kungaparet hela tiden. De såg intresserade och glada ut, de njöt uppenbart av föreställningen, säger han.

Silvia erkänner 24 år senare

Herman säger att han fick en pratstund med kungen och drottningen efter föreställningen. De var märkbart imponerade över den rofyllda historielektionen av musikalisk karaktär.

– Efteråt samtalade kungaparet med de medverkande. Kungen och drottningen var mycket berömmande. De verkade imponerade av vad vi hade erbjudit, säger han.

Annons

Det blev också ett samtal om gamla minnen. Herman berättar att Silvia öste beröm över en föreställning som ägde rum för 24 år sedan – en föreställning det visat sig hon haft svårt att släppa.

– Personligen talade jag mest med drottningen, som verkade vara på gott humör och som pratade med mig om andra föreställningar hon sett, bland annat det stora Millenniumspektaklet som jag fick uppföra utanför slottet på nyårsnatten år 2000. Hon sa att hon fortfarande kan tänka på den föreställningen och vad jag sa då. Det kändes mycket bra för mig.

Herman Lindqvist
Herman Lindqvist anländer till "Vasa the Musical" i Rikssalen på Kungliga slottet. Charlotte Brunzell/TT

Foto: TT

Annons