Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Silvia i stor intervju – om barnbarnen, pensionen och vad hon önskar sig i 75-årspresent

02 jul, 2018, 20:00
AvAnnaClara von Hofsten
Vad gör en hårt arbetande drottning när hon får en stund för sig själv, och vad uppskattar man mest när man har ”allt”? Drottning Silvia berättar i en öppenhjärtig intervju.
Annons

Semestern har börjat för många svenskar, så även för kungafamiljen. Och visst unnar vi vårt flitiga kungapar en riktigt skön ledighet. Drottning Silvia fyller trots allt 75 år i december, vilket är lätt att glömma eftersom hon arbetar på i samma höga tempo som alltid. I en intervju för Aftonbladet berättar Silvia om vad hon önskar sig i 75-årspresent, om yngsta barnbarnet och hur hon ser på sin roll.

– Att vara drottning är inte en roll, det är en uppgift skulle jag säga. Men det är ju inget 9-5-jobb precis… Min främsta uppgift är självklart att finnas vid kungens sida och stödja honom. Jag blandar mig inte i politiken, men jag talar med statsråden ibland. Och jag hjälper ju gärna till att sätta ljus på vissa frågor.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Silvias engagemang i exempelvis demenssjukdomar uppskattas av minister Lena Hallengren.
Silvias engagemang i exempelvis demenssjukdomar uppskattas förstås av minister Lena Hallengren.

Och några planer på att gå i pension finns inte, berättar drottningen.

– Jag är för nyfiken för det, och det finns så mycket spännande. Så länge jag kan hjälpa till så vill jag göra det!

Annons

En av drottningens hjärtefrågor är som bekant vården av demenssjuka, och hon är glad att kunskapen om sjukdomen har ökat. Nu hoppas hon på att kunna sprida kunskapen även i de yngre målgrupperna:

– Kanske man kunde ha en kurs för barn? Eller ett ämne i skolan, där man naturligt kunde ta upp frågor som till exempel demens och dyslexi? Det skulle jag önska mig, kanske i 75-årspresent!

”Vill du höra en hemlis, mormor?”. Prinsessan Estelle, 6, anförtror sig gärna för Silvia.
”Vill du höra en hemlis, mormor?”. Prinsessan Estelle, 6, vet att hon kan lita på mormor Silvia.

För egen del tycker Silvia att hon har det mesta en människa kan önska sig. Det hon verkligen uppskattar i dag är de små tingen i livet, till exempel en skogspromenad på egen hand. Då njuter hon av stillheten, fåglarnas kvitter och vindens sus. Något annat som Silvia gärna gör när hon är ledig är att umgås med sina barnbarn – det har ju blivit hela sju stycken på drygt sex år, och nyligen döptes det senaste tillskottet, lilla prinsessan Adrienne.

– Hon är ett så fint barn. Och så snäll!

Prinsessan Adrienne är kungaparets yngsta barnbarn.
Prinsessan Adrienne är kungaparets yngsta barnbarn.

Drottningen avslöjar också att poolen på Drottningholm, som hon fick i 50-årspresent, numera används flitigt – men inte av henne själv:

– Nej, jag hinner sällan tyvärr. Men i går var alla barnbarnen i den! Utom de allra minsta, naturligtvis. Det var roligt!

Läs mer: Bilden som visar Madeleines och Silvias härliga relation – blir allt starkare

Foto: Stella Pictures

Annons