Silvia och kungen stoppas helt – efter otillåtna planerna för hemmet: "Inte godkänt"
Vårt kungapar tvingas tänka om.
Det är inte bara gemene man ute i vårt avlånga land som satt kaffet i halsen när elräkningen trillat ner i brevlådan. De skyhöga elpriserna går inte ens att fly undan om man så bor på ett slott – bokstavligt talat.
Men för kungen och drottningen är det inte bara att dra ner på värmen och ta på sig ett extra par strumpor.
Mardöm-scenariot: Slottet kan förstöras
Drottningholm slott ligger ute på Lovön på Ekerö och är kungen och drottningens residens. Förutom det är det också en populär turistattraktion, både de vackra miljöerna utomhus, men även de ståtliga salarna allmänheten får tillgång till. Det består ju inte heller bara av kungaparets hem, utan det finns flera byggnader runt om också.
Men nu har Drottningholm stött på patrull, rapporterar Mitt i. När elpriserna skenar står man på Drottningholm handfallen – det går inte att dra ner på värmen för att spara på stålarna. Då riskeras nämligen slottet att förstöras.
– Vi förvaltar byggnader för evinnerlig tid. De kräver vissa klimat och vi är väldigt hårt styrda av det för bevarandet. Det ska hålla jämn temperatur, säger Johan Strandberg, driftansvarig på Statens fastighetsverk till tidningen.
Johan berättar att man har gjort det man kan, men det är inte särskilt mycket. Man har gått igenom värmesystemet och bytt termostater.
Får inte godkänt på ändringen
Drottningholms slott påverkas av temperaturen mer än man kan tro. För Mitt i berättar Johan Strandberg att varje rum har olika krav på hur svalt eller varmt det kan vara där.
Men visst är man lösningsorienterad, och borta på Lovön har man funderat mycket och länge på hur man ska pressa ned elräkningen, eftersom det inte bara är ett knapptryck på ett element.
Idéen om solpaneler lyftes, men de planerarna blev inte långvariga – det blev ett skarpt nej. Drottningholm slott är ju ett kulturarv, och det finns regler på hur mycket man får rusta upp och göra om. Solpaneler på taket, ja, det skulle ta allting ett steg för långt.
– Det är svåra tak som inte är vinklade åt rätt håll, eller kupoltak. Där fick vi inte godkänt. Det skulle förändra för mycket enligt riksantikvarieämbetet, säger Johan Strandberg till tidningen.
Foto: TT