Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Silvia om sin långa kamp: "Jag är väldigt stolt"

04 mar, 2017, 10:00
author Margareta
Margareta
Drottningen i stor intervju.
Annons
silvia.stella2

Drottningen klev upp på scenen. Bakom henne satt svenska frimärken i förstorad storlek. Ett föreställde Drottningholms slott. 

– Jag känner mig hemma. Här bor jag, sa hon och pekade på slottets ena flygel samtidigt som hon fick publiken att skratta. 

Men snart därefter blandades hennes röst upp med allvar. 

– Under de senaste 20 åren har jag jobbat intensivt för att öka medvetenheten kring behovet av bättre vård för våra äldre och de som lider av demens.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Under samma tidsperiod har livslängden ökat och antalet personer som drabbas av demens ökar i snabb takt. Detta innebär att vi får privilegiet att ha våra nära och kära kvar hos oss längre, men vi måste även vara bättre förberedda på att ta hand om dem. Vi behöver mer kunskap och bättre utbildning för att förbättra livet för de som lever med demens, säger hon.  

Annons

Drottning Silvia var under gårdagen på plats på ålderdomshemmet Józefina Home Care i Polen som är det första i landet att certifieras med Silviahemmets vårdstandard. På plats mötte hon de boende som drabbats av demens.

Hemmet är ett av många bevis denna dag på att drottningens ihärdiga arbete med att föra ljus på demensvården och dess utveckling har börjat sprida sig rejält över Europa. Dessutom har sjuksköterskestipendiet i hennes namn, Queen Silvia Nursing Award, spridit sig till fyra länder. Allt fler studenter vill alltså vara med i arbetet för att utveckla demensvården.

– I Sverige har vi ganska bra kunskap om demens och hur vi kan förmedla kunskapen. Det är jag väldigt glad och stolt över. Och sjuksköterskestudenten som fick pris idag, Natalia, hon har en väldigt fin idé. Det är att de dementa får förverkliga en av sina drömmar under en dag. För det är väldigt viktigt att man får kontakt med den värld som patienten har levt i och får ihop den med den värld som finns idag. Familjemedlemmarna och sköterskorna är en slags bro mellan dessa två världar, förklarar drottningen vidare. 

Av Margareta Gotthardsson

Foto Stella Pictures

Annons