Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Silvias glädje över hjärteprojektet: "Det är en stor dag"

15 maj, 2017, 09:02
author Ellen Myrgård Lindén
Ellen Myrgård Lindén
Berättade själv för Svensk Damtidning.
Annons

I helgen invigde drottningen ett nytt boende där livskamrater får fortsätta leva tillsammans även om någon av dem drabbas av demens. Projektet bär hennes namn och kallas SilviaBo. Hon är ju känd för sitt djupa engagemang för människor som lider av den svåra sjukdomen.

– Det är en stor dag, sa drottningen högtidligt.

Både hon och kungen strålade, de har båda lagt ned tid och kraft i projektet. Hennes engagemang för dementa började när drottningens mor inte längre levde helt och fullt i nuet. De nya bostäderna har byggts i närheten av Silviahemmet på Lovön, inte långt från Drottningholms slott.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Silvia har länge funderat på hur makar efter ett långt liv sida vid sida ska kunna fortsätta bo tillsammans, helst in i det sista. Ikeas grundare Ingvar Kamprad, nappade på idén och med en privat donation från honom och i samarbete med Boklok, ett boendekoncept mellan Skanska och Ikea, fick drottningens dröm vingar. Kamprad tycker helt och fullt att SilviaBo är ett fantastiskt initiativ av drottningen.

Annons

Det rör sig om ett pilotprojekt med vanliga lägenheter som är anpassade för demenssjuka. Och med tillgång till dagverksamheten på Silviahemmet strax intill.

Drottningen berättade entusiastiskt om värmeslingor i badrumsgolvet, eftersom äldre och de sjuka lätt blir frusna, om ledljus vid strömbrytarna och diskret anpassade möbler. Det märks att hon vet vad hon pratar om. På väggarna i visningslägenheterna hänger kungens egna naturfotografier, så det framgår tydligt att han delar sin hustrus engagemang.

Drottningen med vår reporter Kristina Svedell.

Av Kristina Svedell

Foto: IBL

Annons