Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Silvias tårar på festen – kan inte hålla tillbaka känslorna

16 okt, 2024, 12:00
Ibland blir det för mycket även för drottning Silvia.
Annons

Den svenska kungafamiljen är väldigt sammansvetsad. Man måste var extremt nära varandra för att både kunna arbeta tillsammans och samtidigt vara en familj, något som de under åren skött med bravur.

Hemliga kvinnorna kring drottning SilviaBrand logo
Hemliga kvinnorna kring drottning Silvia

De reser land och rike runt, samtliga redo att representera det svenska kungahuset, och med åren har de kommit ännu närmre varandra och upplevt saker som stärkt banden familjemedlemmarna emellan.

—Vi försöker vara en familj som alla andra, och det är väldigt viktigt för oss. Naturligtvis finns det många officiella ögonblick. När du har barn är det viktigt att visa dem vad det betyder och lära dem hur man navigerar i dessa speciella ceremonier, säger drottning Silvia.

Annons
Kungafamiljen
Hela kungafamiljen samlad. PPE/SIPA

Victorias fina ord till kungen

I centrum har kungen stått. Han har varit en enande kraft, den person som varit ansiktet utåt för det svenska kungahuset och en familjemedlem som samtliga kommit att se upp till.

Det blev tydligt när han i fjol firade 50 år på tronen. Kronprinsessan Victoria stod i Rikssalen på Stockholms slott och höll ett tal till sin pappa, där hon avhandlade både sin barndom och det arbete som hon och pappa kungen utför sida vid sida.

Annons

– När jag står här ikväll, ett halvt sekel senare, och funderar på hur jag ska beskriva din gärning – då går mina tankar till en helt annan plats. Jag tänker på fjället. På våra vandringar och skidturer där, när mina syskon och jag var små, sa hon och berättade hur tryggt det kändes att som barn ta rygg på sin pappa:

– Samma trygghet känner jag idag som vuxen när jag följer dig i din gärning som Sveriges kung. Att gå med dig genom slottets korridorer och salar på väg till en konselj eller utrikesnämnd. Eller att följa med dig när du utför dina plikter runt om i Sverige.

Silvia i tårar

Silvia, som sällan gråter i offentliga sammanhang, kunde inte hålla tillbaka känslorna. På bilder kunde man se hur hon fick böja sig ner och torka bort en tår från ena ögat, stolt över orden som yttrats av hennes älskade dotter.

Annons

Tillsammans de andra 400 gästerna höjde hon sedan sitt glas och skålade – allt med vetskapen om det liv som format Victoria och den fina familj hon har vid sin sida dagligen.

Drottning Silvia
Här torkar Silvia bort en tår. SVT

Foto: TT/SVT

Annons