Silvias tidigare kock talar ut – det gör Jonas Mårtensson idag
Jonas Mårtensson landade jobbet som kungaparets personliga kock. Han var anställd via drottning Silvias hovstater och låg under hennes ansvar, men han arbetade även för kungen.
– Jag var placerad på Drottningholms slott och vi lagade mat åt dem. Sen hade de officiella arbetsluncher på kungliga slottet och då var vi med även där och serverade arbetsluncherna.
– Då kunde det vara privata middagar, jaktmiddagar och andra sociala evenemang som man har med familjen, berättar Jonas Mårtensson för Svensk Damtidning.
Åren med kungaparet
Jonas beskriver det som en fantastisk upplevelse. Under sina två år som kock hos drottningen och kungen fick han vara med om massa roliga saker, inte minst när han fick följa med och laga middag under inkommande och utgående statsbesök.
Det var även tacksamt att vara kock åt kungen och Silvia, då kungaparet är allätare och tycker om det mesta, säger han.
– De är iväg väldigt ofta på officiella bjudningar och alla vill bjuda dem på det bästa de har. Så ibland har de önskemål om att äta lite enklare mat. De reser mycket och gillar att hämta inspiration från deras resor, så de gillar att laga sån mat själva.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Jonas Mårtenssons nya liv
Efter två år lämnade han jobbet och började jobba på hamburgerrestaurangen Max, där han arbetat i 18 år och numer innehar rollen som chefskock.
I samband med Nobelfesten har Max lanserat en egen bankettmiddag och trerättersmeny, som serveras på fyra av Max restauranger i centrala Stockholm.
Nobelmenyn finns tillgänglig fram tills på onsdag.
– Förra året efter Nobelmiddagen fick vi ett ganska kul besök från Ebba Busch, som efter middagen bestämde sig för att gå på Max och äta lite mer mat. Då tänkte vi att det vore kul om fler fick uppleva lite mer nobelkänsla på Max och därför har vi skapat en bankettmiddag där man kan gå hit och äta en härlig trerätters, säger han.
Foto: TT