Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Skandal kring Victorias militärtjänst – har slutat i protest

21 aug, 2024, 04:00
Kronprinsessan Victoria
Fredrik Sandberg/TT
Kronprinsessan Victoria gör militärtjänst – men en skandal har uppstått.
Annons

Kronprinsessan Victoria har en spännande höst framför sig. Som en del av sitt förkovrande i det militära ska hon genomgå en kurs på Militärhögskolan på Karlbergs slott.

– Till hösten inleder hon då officersutbildningen och kronprinsessan kommer att ha en marin inriktning. När hon är klar och godkänd kommer hon att bli fänrik, har Fredrik Peedu, kommendör och ställföreträdande personaldirektör vid Försvarsmakten, berättat för Svensk Dam.

Kolla in Victorias specialskor – för kunna gå: ”Lärt mig den hårda vägen!”Brand logo
Kolla in Victorias specialskor – för kunna gå: ”Lärt mig den hårda vägen!”

Kronprinsessan Victoria indragen – har slutat i protest

Men Victoria måste fatta mod innan hon kliver på Karlberg. Slottet är nämligen hemsökt.

Kronprinsessan Victoria
STOCKHOLM, SVERIGE 20240819 Kronprinsessan påbörjar idag sin officersutbildning vid det svenska försvaret. Utbildning inleds i salen Jacob Berzelius på Karolinska Institutet.Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080 Fredrik Sandberg/TT

Dagens nyheter har skrivit ett reportage om spökena på Karlberg, underbyggt av flera vittnesmål. Kommendör Anna-Karin Broth, som var chef för Karlberg mellan 2016 och 2019, var till exempel med om att en av slottets kristallkronor började dallra – som om någon slängt en osynlig tennisboll på den.

Annons

”Jag kände till slottets utrymmen och historia väl. Det var uteslutet att det var ett vinddrag från något fönster. Det var uteslutet att våningen ovanför kan åstadkomma denna tennisbollseffekt genom att stampa i golvet eller liknade. Händelsen var alltför kraftig till sin karaktär”, skriver Anna-Karin i ett mejl till DN.

Andra har hört barnskrik eller sett lampor tändas på eget bevåg. Det har gått så långt så att flera av slottets säkerhetsvakter sagt upp sig – i ren skräck. Detta efter att de känt osynliga händer på axlarna under sina patruller.

– Det var flera som inte ville jobba kvar, säger Niklas Englund, anställd på Försvarsmakten.

Karlbergs slott hemsökt: "Riktiga spöken"

Faktum är att det kan vara en av Victorias företrädare som ligger bakom. Sägnen stipulerar att det kan vara ingen mindre än drottning Ulrika Eleonora som hemsöker slottet. Ulrika Eleonora och resten av kungafamiljen hade nämligen slottet som sommarresidens.

SE FILMEN: Här är kronprinsessan Victoria med och skriver historiaBrand logo
SE FILMEN: Här är kronprinsessan Victoria med och skriver historia

Försvarsmakten kände sig till slut tvingade att plocka in ett medium.

– I ett rum där de hade undervisning, var det tjockt med energier. Där var det riktiga spöken. Är man inte van vid det här så kan det uppfattas som obehagligt, säger mediet Elisabeth Lannge till DN.

Annons