Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Skandalerna kring Campus Manilla – antagningarna, bråken, pengarna

23 jul, 2023, 16:00
AvLinus Brännström
Tipsa oss!

Exklusiva elitskolan Campus Manilla på Djurgården i Stockholm har elever som prinsessan Estelle och prins Oscar.
Samtidigt har det stormat rejält kring skolan de senaste åren – här är alla bråk och skandaler.

Annons

Tidigare i vår var det dags igen. Lyxskolan Campus Manilla hamnade återigen i rampljuset på grund av mindre smickrande orsaker.

Skandalerna kring Campus Manilla – Estelles & Oscars skolaBrand logo
Skandalerna kring Campus Manilla – Estelles & Oscars skola

Nu gällde det betygen på skolan på Djurgården i Stockholm. Nyhetsbyrån TT rapporterade att Skolinspektionen riktat kritik mot Campus Manilla då betygen som delas ut på skolan misstänks vara för höga.

Campus Manillas gymnasium var då en av 17 gymnasieskolor som kritiserades för att det saknats en säker grund för elevernas betyg – något som man kan upptäcka då betygen är mycket högre än resultaten på de nationella proven.

I Manillas fall handlade det bland annat om matte. I matematik 3C fick till exempel 85 procent av eleverna högre kursbetyg än provbetyg.

Annons

TT rapporterade samtidigt att ”påtryckningar från resursstarka vårdnadshavare” var ett problem på den exklusiva skolan.

Rektorn Robert Mellander förklarade då att man tar till sig av kritiken men att han inte såg någon risk för glädjebetyg på Campus Manilla.

– Jag tycker inte det. Skolinspektionen skriver om att det finns påtryckningar som kan vara ett problem, men tycker inte att det problemet lyftes så mycket från vår sida som Skolinspektionen säger i sin rapport. Jag har också upplevt att lärarna har en hög kompetens i att sätta rimliga, korrekta betyg, sa han till Nyhetsbyrån.

Campus Manilla ligger naturskönt på Djurgården i Stockholm.

Företagsledare, medieprofiler och idrottsstjärnor

Pampiga friskolan Campus Manilla har funnits sedan 2013. Byggnaden, som ligger vackert vid vattnet, inhyste tidigare Sveriges första skola för hörselskadade barn. Men när den verksamheten, efter 200 år, flyttade tog den icke vinstdrivande friskolan över lokalerna.

Annons

Sedan dess har Campus Manilla gjort sig känd som en skola för samhällselitens barn. En bild som förstärktes när kronprinsessan Victorias och prins Daniels dotter, prinsessan Estelle, började på skolan 2018 – numera går även kronprinsessparets son, prins Oscar, på skolan.

Bland dem som valt att sätta sina barn på Campus Manilla märks såväl mediepersonligheter som idrottsstjärnor och företagsledare. Expressen har berättat att bland andra Alex och Amanda Schulman, Carolina Neurath, Jan och Ellen Dinkelspiel, Felix och Clara Herngren, Mats Sundin och Emilia de Poret låtit sina barn gå på skolan.

Även miljardärerna och Lundberg-arvtagarna Katarina Martinson och Louise Lindh valde att sätta sina barn på Campus Manilla, enligt tidningen.

Prinsessan Estelle fick sällskap av kronprinsessan Victoria och prins Daniel till sin första dag på Campus Manilla.

Isabel Adrian och Swedish House Mafia-stjärnan Steve Angello valde att flytta hem till Stockholm från Los Angeles när deras äldsta dotter fick en plats på skolan. Isabel Adrian har sagt till Mama att utbildningsnivån är högre i Sverige – samtidigt som Campus Manilla också har delar som de gillar med amerikanska skolor.

Annons

– Skolan använder sig av den amerikanska modellen med ett campus, där barnen kan vara kvar på skolan och göra aktiviteter innan föräldrarna hämtar på fritids. Det finns schack, balett, ja massor av saker, har Isabel Adrian berättat för tidningen.

– Undervisningsnivån är betydligt högre i Sverige än i USA, så vi upplever att hon får det bästa av båda världar.

Liberalernas tidigare partiledare Nyamko Sabunis tvillingsöner Christian och Patrik har också gått på Campus Manilla – Christian hela vägen genom gymnasiet och Patrik till och med högstadiet.

I en intervju med Svensk Damtidning har Nyamko Sabuni gett en exklusiv inblick i livet på lyxskolan.

– Jag är så nöjd med att mina barn har gått där i hela högstadiet och på gymnasiet. Det är en fantastisk skola. Dels har de jättebra lärare, men sen jag är också en sådan som älskar bra miljöer. Jag tror att man lär sig mer när man är i en bra miljö. Där ute är det ju fantastiskt med skogen och vattnet, berättade hon och fortsatte:

Annons

– De har stora möjligheter till att idrotta och de investerar i barnen. När mina killar började där i sexan så höll Anneli Alhanko i balettundervisningen, Bounce gav danslektioner och Abba-Benny var där och invigde med sitt dragspel, så det var alltid mycket och på riktigt.

Isabel Adrian och Steve Angello valde att flytta hem till Sverige när deras barn fick plats på skolan.

Så får man plats på Campus Manilla

Campus Manilla antar varje år 48 elever till förskoleklassen. Det viktigaste urvalskriteriet är syskonförtur, enligt skolans egen hemsida. Det innebär att när minst ett barn i en familj redan går på skolan har familjen förtur att få in nästa barn.

Det andra urvalskriteriet är kötid – enligt Dagens Nyheter står dock tusentals barn i kö, man får börja köa på barnets ettårsdag. Campus Manilla skriver på sin hemsida att det gäller att ställa barnet i kö så tidigt som möjligt på själva ettårsdagen; ansökningar inkomna tidigare på dygnet på barnets ettårsdag har bättre köplacering än ansökningar inkomna senare under dygnet på barnets ettårsdag”.

Annons

Skolan är avgiftsfri men det finns vissa externa fritidsaktiviteter som kostar pengar. Medier har också rapporterat om hur föräldrar skänkt miljonbelopp på skolan – bland annat har skolans föräldraföreningen sett till att skolans tennisbana renoverats och att nya bollar och racketar finns på plats.

Men även om vem som helst får ansöka om en plats på har det gått mycket rykten kring vilka elever som verkligen tas in på skolan. Eleverna på skolan kommer, enligt Expressen, framför allt från de mest välbärgade delarna av Stockholm – skolan har en egen skolbuss som går från Odenplan, via Vasastan och Östermalm.

Tusentals barn står i kö för en plats på Campus Manilla.

Samma år som prinsessan Estelle började på Campus Manilla rapporterade Dagens Nyheter att de som står i kö inte får veta vilken köplats de har och att den bristande insynen lett till konflikter.

Annons

Samtidigt avslöjade tidningen att flera barn till ”berömda miljonärer” fått gå före i kön – med hjälp av en särskild kvot som regeringen införde för att flyktingbarn skulle få en chans att komma in på friskolor.

Dagens Nyheter rapporterade att Campus Manilla skickat in en anmälan om särskild kvot till Skolinspektionen men att man inte tagit emot några nyanlända flyktingar. I stället antogs barn i familjer som flyttat hem till Sverige efter att ha bott utomlands – tidningen skrev att ”flera av föräldrarna är berömda och kända för den svenska allmänheten, och i samtliga fall är de mycket förmögna”.

Gustav Fridolin: ”Stötande och obegripligt”

Campus Manilla gjorde inte något formellt fel då reglerna utformats på ett sätt som gör att att de omfattar fler än bara flyktingbarn.

Men avslöjandet väckte ändå mycket starka reaktioner.

– Det är både stötande och obegripligt, sa dåvarande utbildningsministern Gustav Fridolin till Expressen.

Annons

– De vet att den här lagen finns till för flyktingbarn. Men just för att kunna få fram det snabbt så var vi tvungna att göra den mycket enkel. Och det är det som skapar den här typen av utrymme i lagen. Men bara för att det finns ett utrymme i lagen så behöver man ju inte bete som att man bor i en helt annan värld än alla vi andra.

Åsa Fahlén, som då var ordförande för Lärarnas riksförbund, sa samtidigt till Expressen:

– Jag tycker det är djupt omoraliskt och väldigt stötande. Att man använder sig av den här lagstiftningen som var tänkt att hjälpa barn och elever som var tvungna att fly sina hemländer. Att man använder den som ett kryphål.

Campus Manillas dåvarande rektor Maija Möller Grimakova sa till Dagens Nyheter att man ville ha ökad mångfald och att man därför införde kvoten för nyanlända:

– De skulle få en rättvis chans att komma till vår fina skola. Men det kom inte några ansökningar från nyanlända. Då tog vi in barn som ändå uppfyllde regelverket. Det var ett mycket begränsat antal eftersom kvoten bara rör sig om fem procent, sa hon till tidningen.

Annons

– Vi ville gärna ha en ökad mångfald på vår skola och var besvikna över att vi inte fick några ansökningar från nyanlända barn. Kvoten gäller även barn till föräldrar som inte har varit skrivna i Sverige de senaste två åren. De som sökte enligt den regeln fick då en plats.

Hon bemötte samtidigt de rykten om skolans kösystem och antagning som florerat:

– Det finns många tråkiga rykten, men de stämmer inte.

De senaste åren har det varit flera svarta rubriker om Campus Manilla.

Konflikter och fysiska kränkningar

I samma veva stormade det kring Maija Möller Grimakova, som hade varit rektor på skolan sedan den startade, och hon tvingades bort av styrelsen – Dagens Nyheter rapporterade flitigt om även den konflikten som bland annat ska ha lett till en splittring inom den inflytelserika föräldraföreningen.

Annons

Tidningen skrev då att flera föräldrar som donerat pengar till skolan krävt möten med styrelsen – som man upplevde vägrade svara på frågor.

– Jag har sparkat vd:ar för bolag hela mitt jävla liv. Hit och dit. Och tillsatt. Jag kan lova dig att jag förankrat det hos personalen och gått ut och ställt mig som en man bland 200 pers och snackat med dem, sa en förälder till tidningen.

Nästa rektor, Carina Hagström Bergh – som rekryterades från Enskilda gymnasiet, stannade bara ett år. Sedan 2020 är Robert Mellander rektor för Campus Manilla.

Även han har behövt tampas med vissa problem. Förutom de tidigare nämnda misstankarna om ”glädjebetyg” kom det i fjol återigen rapporter om otrygghet på skolan – något som var på tapeten även 2018 då Skolinspektionen riktade kritik mot Campus Manillas arbete mot kränkningar.

I fjol handlade det, enligt Expressen, om ”grupperingar, dålig gemenskap, hård jargong, stök och även fysiska kränkningar” – något som ska ha fått föräldrar att flytta sina barn från skolan.

Annons

– Det är en skola med nästan 800 elever och fungerar otroligt bra i de flesta fall, men så kan det uppstå situationer som inte är bra och då jobbar vi med det. Det är en del av skolans vardag, sa Robert Mellander då till tidningen.

Campus Manillas rektor Robert Mellander.

”Stor del av Sveriges BNP går där”

Han har också försökt tona ned bilden av Campus Manilla som en elitskola. När Expressen granskade skolan för några år sedan sa han:

– Det är en icke vinstdrivande friskola öppen för alla. Inga intagningar sker på några andra grunder än att man ställer barnen i kö. Elitskola är ett begrepp som varken jag eller någon annan här använder sig av.

Annons

På frågan om varför så många framgångsrika svenskar har sina barn på skolan svarade Robert Mellander:

– Det har nog att göra med var den ligger. Reser man hit med sina barn vill man inte bo alltför långt bort. Geografiskt ligger vi nära områden där människor med ganska hög utbildning bor. Det finns också en korrelation mellan aktiva skolval och hur insatt man är i samhället.

Föräldrar som har sina barn på skolan har haft olika åsikter i frågan. En del har sagt att Campus Manilla inte skiljer sig från någon annan innerstadsskola i Stockholm men att den lyfts fram som en elitskola på grund av att kronprinsessan Victorias barn går där.

Andra har inte stuckit under stol med att skolan har många elever med framgångsrika och förmögna föräldrar.

– En stor del av Sveriges BNP går där, om man får vara fräck. Men den ligger också i ett välbärgat område och alla som söker behandlas lika. Det är många som åker långväga också. Vi har en skolbuss som börjar vid Odenplan. En del tar färjan från Södermalm, har en förälder sagt till Dagens Nyheter.

Annons