Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Smyckena som prinsessorna håller närmast om hjärtat

18 apr, 2016, 07:00
AvJohanna Lejon
Fyrkantig, rund, klassisk eller egendesignad? I den sista delen av Svensk Damtidnings smyckeskola tittar vi närmare på de kungliga förlovningsringarna.
Annons
Madeleine1

Våren är förlovningsringarnas stora tid och det är just då som många väljer sina vigsel- och förlovningsringar inför de kommande sommarbröllopen.

– Prinsessornas förlovningar och deras ringar har inspirerat många att både intressera sig lite extra samt att välja lite större diamanter än tidigare, berättar Johanna Pietsch, vd för juvelhuset Engelbert och smyckeexpert.

Att många väljer just en diamant för att pryda sina förlovningsringar är knappast en slump, berättar Johanna Pietsch.

– Att man satsar på just diamanten beror inte på någon trend eller så utan är helt enkelt för att just diamanten har kvaliteter och egenskaper som gör den hållbar hela livet. En symbolik som också passar ändamålet. Med sin oerhörda hårdhet slits inte diamanten och den får heller inga repor hur mycket man än använder den till skillnad från andra ädelstenar. Det, tillsammans med sin fantastiska skönhet och briljans, gör den unik – och givetvis väldigt dyrbar.

Annons

Johanna Pietsch är förtjust i både kronprinsessan Victorias, prinsessan Madeleines och prinsessan Sofias förlovningsringar.

– Det är roligt att ringarna är av helt olika modeller och storlekar, säger hon.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Victoria

Det gnistrade rejält på Victorias ringfinger då hon stolt sträckte fram handen och visade smycket för fotografernas smattrande kameror. Det var den 24 februari 2009 och kronprinsessan tog emot pressen på Kungliga slottet tillsammans med sin nyblivne fästman Daniel.

– Kronprinsessan Victoria har en vacker rund briljantslipad diamant utan sidostenar vilket är enkelt och smakfullt men ändå exklusivt. Till själva vigseln valde man en diamant-eternity, det vill säga en alliansring med briljantslipade diamanter runtom hela ringen, säger Johanna Pietsch.

Madeleine

I oktober 2012 stod det klart att prinsessan Madeleine och hennes Chris växlat ringar. På bilder och i en förlovningsvideo visade Madeleine upp sin fantastiska ring som glimrade på vänster ringfinger.

Annons

– Madeleine har en internationell knockbuster i form av en Assherslipad diamant på minst 4 carat. Den slipningen ger en sober elegans och har öppnat intresset i Sverige för lite andra slipningar än bara den runda som annars är den stora favoriten. Till vigseln passade det perfekt med en tunn diamant-eternity med små, små diamanter runt hela ringen som riktigt lyfter den stora mittstenen i förlovningsringen, säger Johanna Pietsch.

Sofia

Det var Svensk Damtidning som ställde den första frågan om ringen på presskonferensen i juni, då prins Carl Philip och Sofia Hellqvist eklaterade sin förlovning. Sofia sträckte fram vänsterhanden och visade stolt upp det glimmande smycket.

– Prinsessan Sofia fick sedan en helt egen design på sin förlovningsring. Även hon har, liksom Victoria, en briljantslipad diamant, men med en spännande krans av diamanter runt själva mittstenen. En sådan, så kallad, carmosémodell gör att mittstenen faktiskt ser lite större ut än vad den är. I det här fallet något under 1 carat i storlek.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures/Kungahuset

Annons