Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Snart går Silvias stora dröm i uppfyllelse

26 dec, 2016, 12:00
AvJohanna Lejon
Så kul för drottningen!
Annons
SilviaIBL1-1

Om bara några månader går drottning Silvias stora dröm i uppfyllelse.

– Den 18 maj räknar vi med att hon ska kunna inviga Silvia-bo, säger Wilhelmina Hoffman som är rektor och verksamhetschef för Silviahemmet till Svensk Damtidning.

Silvia-bo är drottningens egen idé och ett helt nytt koncept där demenssjuka ska kunna bo tillsammans med sin familj i en egen lägenhet med närhet till den dagliga verksamheten på Silviahemmet.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Det blir två hus med fyra lägenheter om 55 kvadrat i varje, men på sikt är tanken att alla som drabbas av demens ska kunna söka bostad i Silvia-bo – och dessutom klara av att bo där ekonomiskt.

Det är tack vare miljardären Ingvar Kamprad som Silvias dröm kan bli verklighet. Silvia bjöd själv upp honom från Småland förra året och visade runt på Silviahemmet.

Annons

– Ingvar är en fantastisk person och när han fick höra vårt förslag såg jag på honom att detta var något han ville göra. Det verkligen blixtrade i ögonen på honom, berättade Silvia för Expressen.

Själva husen står ännu inte klara, men när de väl sätts upp i samarbete med Skanska och Ikea kommer det att gå fort.

Drottningen har själv varit nära anhörig till flera demenssjuka. Först till sin egen mamma, som bodde hos kungafamiljen på Drottningholm under sin sista tid i livet och vårdades på Silviahemmet på dagarna. Och sedan till prinsessan Lilian. Drottningen tvingades se hur även hon försvann in i demensens värld.

Ur denna erfarenhet föddes Silvias tanke att fler demenssjuka människor borde få möjlighet att fortsätta leva med sina familjer och få vård på Silviahemmet medan övriga familjen är på sina jobb och i skolan.

– Tänk alla unga människor som drabbas och som då ska ryckas bort från sina barn och partner. På det här sättet får den demenssjuka båda världarna, berättade drottningen under en rundvisning av Silviahemmet i somras.

Wilhelmina Hoffman förklarar att hon är oerhört stolt över drottning Silvia.

– Hon är oerhört drivande i demensfrågan och när vi möter folk inom demenssammanhang internationellt är de avundsjuka på oss för att vi har en drottning som kan bistå med så mycket till demensvården!

Foto: Ibl.

Annons