Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Sofia kallad till möte – tvingas ta del av jobbiga informationen

07 okt, 2024, 15:00
author Ellinor Ericstam
Ellinor Ericstam
Prinsparet är kallade till ett viktigt möte och kommer behöva ta upp tunga ämnen...
Annons

2010 träffades prins Carl Philip och hans framtida fru Sofia Hellqvist. Fem år senare gifte sig paret och i dag har de tre söner tillsammans. Dessutom kommer familjen snart att expandera. I september berättade paret att de väntar sitt fjärde barn som ser ut att komma till världen i februari nästa år.

Sofia bryter mot kungliga regeln – gång på gångBrand logo
Sofia bryter mot kungliga regeln – gång på gång

Något som Carl Philip och Sofia har gemensamt är deras stora engagemang för barn och unga. Till exempel är prinsen sedan flera år tillbaka beskyddare av den ideella föreningen "Lilla Barnets fond" som forskar om nyfödda barn.

Prinsessan Sofia har studerat barn- och ungdomsvetenskap på universitetet och 2010 var hon med och startade organisationen "Project Playground" som hjälper utsatta barn i Sydafrika. Hon började som generalsekreterare, men i och med att hon gifte sig och blev en del av kungafamiljen 2015 blev hon i stället hedersordförande för organisationen.

Prinsparet bildade sin stiftelse i samband med sitt bröllop 2015 Mikael Fritzon/TT

I samband med bröllopet 2015 bildade prinsparet en stiftelse, som har två tydliga uppdrag: att skapa en tryggare vardag på nätet för barn och unga och att öka förståelsen för människor med dyslexi. Det är ämnen som ligger paret varmt om hjärtat. Prins Carl Philip har varit öppen med sin dyslexi och jobbat med ämnet i flera år.

Annons

"Till alla som har dyslexi vill jag säga att jag vet hur det känns. Vi är jättemånga som har dyslexi så du är inte ensam. Försök att se det så här istället, du har väldigt många andra styrkor, så plocka fram dem. Så försöker jag se på det." skriver prinsen på stiftelsens hemsida.

Carl Philip och Sofias tuffa möte

Stiftelsen har funnits i snart tio år och prinsparet har varit mycket engagerade sedan start. Nyligen syntes stiftelsen på Bokmässan i Göteborg och i slutet av augusti fick stiftelsen en ny generalsekreterare: Heléne Öberg.

– Jag är glad att få bli en del av Stiftelsen och få bidra till arbetet då det är viktiga sakfrågor som jag har tidigare erfarenhet från och brinner för, berättar hon om sitt nya jobb på stiftelsens hemsida.

Carl Philip och Sofia är vana att arbeta med sin stiftelse - och nu kommer de behöva göra det igen.

På tisdag ska prinsparet ha ett så kallat rundabordssamtal med sin stiftelse, där de troligen kommer diskutera de svåra ämnena. Ett så viktigt uppdrag prinsparet har!

Annons