Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Sofia och Carl Philips svåra val inför babyfödseln

18 mar, 2016, 09:00
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia går alltid sin egen väg. Frågan är på vilket sätt de kommer att berätta för allmänheten att de fått sitt första barn. Här är alternativen.
Annons
Sofia

Storken är återigen på väg mot den svenska kungafamiljen och enligt hovet kan vi räkna med en kunglig födsel i april. Intresset för prinsparet är stort här hemma och utomlands och själva tillkännagivandet av nedkomsten är en nyhet som kommer få stort genomslag. I kungafamiljen har det de senaste åren fötts fyra barn och hovet har kommunicerat den glada nyheten på olika sätt alla gånger.

När Estelle föddes bekräftade dåvarande informationschefen Bertil Ternet redan på natten att kronprinsessan var på BB. Men när Oscar föddes skickades ett pressmeddelande ut först när förlossningen var över. Kanske tittar Sofia och Carl Philip på hur kronprinsessparet gått tillväga, men det finns också en möjlighet att de berättar att de blivit föräldrar på ett helt nytt sätt.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Carl Philip och Sofia har flera gånger valt att göra saker på sitt alldeles egna vis. Samma dag deras förlovning offentliggjordes mötte de till exempel pressen under en mycket informell presskonferens på slottets Loggård där de öppet pussades framför kamerorna. Själva bröllopet blev också en mycket personlig tillställning trots att svenska folket fick följa tillställningen från vigseln och ända in på middagen.

Här är de redan beprövade metoderna för tillkännagivandet av en kunglig barnfödsel:

PrinsDaniel

1. Victoria och Daniel-metoden. Vid båda födslarna har kronprinsessparet har låtit hovet meddela att prins Daniel möter pressen på Karolinska sjukhuset. Daniels båda presskonferenser har blivit känslosamma tillställningar där han själv berättat barnens kön och deras respektive längd. Han passade samtidigt på att be pressen respektera familjens privatliv den första tiden med bebisen.

Annons
Chrisoneill

2. Madeleine och Chris-metoden. Prinsessparet har en lite mer restriktiv hållning gentemot medierna och det har avspeglat sig i hur de kommunicerat sina två glädjebesked. Vid prinsessan Leonores födsel i New York i februari 2014 mötte Chris och en läkare det stora pressuppbådet några timmar efter födseln. När Nicolas föddes skickades ett pressmeddelande ut och någon timme senare var det hovets informationschef som svarade på mediernas frågor tillsammans med förlossningsläkare och barnmorska. Här lämnar Chris Danderyds sjukhus med prinsessan Leonore.

Annons
MaryFrederik

3. Den danska metoden. I Danmark har man ett helt annat sätt att berätta om kungliga födslar. När barnet är fött kommuniceras det genom hovet informationsavdelning och när föräldrarna sedan lämnar BB visar upp de nyfödda för medierna och allmänhet. Här är Mary och Frederik med sina tvillingar som föddes 2011.

WillemAlexander

Bubblare: En Willem-Alexander

Allra mest transparenta har det nederländska kungahuset varit. Några timmar efter födseln har Willem-Alexander själv visat upp sina nyfödda döttrar för pressen. Här är visar han fram den slumrande prinsessan Ariane.

Av Liv Sander

Foto: IBL.

Annons