Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Sofias mentor får nytt toppjobb

05 nov, 2015, 11:20
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons
ste_overhovmastarinna3

Överhovmästarinna är vid sidan av riksmarskalken den finaste titeln man kan ha vid hovet och det är ett mycket hedersamt uppdrag. Kirstine von Blixen-Finecke, i dag statsfru, tillträder vid årsskiftet och hennes tjänst som statsfru tas då över av Anna Hamilton.

ste_overhovmastarinna2

Som överhovmästarinna kommer Kirstine von Blixen-Finecke ha en rådgivande roll och hon kommer också att vara med vid större ceremonier som statsbesök. Uppdraget som prinsessan Sofias mentor fortsätter däremot oförändrat.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
ibl_overhovmastarinna1

Som statsfru är Kirstine von Blixen-Finecke chef för drotttningens hovstat och hon är alltså hennes närmaste medarbetare. De är också mycket nära vänner privat.

ibl_overhovmastarinna2

Statsfru Kirstine von Blixen-Finecke och Mats Nilsson, förste hovmarskalk, under onsdagens stora galamiddag på Stockholms slott.

Annons

Men utnämningen av en ny överhovmästarinna innebär också slutet av en era vid hovet. Alice Trolle-Wachtmeister står kungafamiljen mycket nära och var statsfru mellan 1978 och 1993 då hon blev överhovmästarinna.

ste_overhovmastarinna1

En av överhovmästarinnans uppgifter är att vara med vid den så kallade vittnesceremonin när kungliga barn föds och Alice Trolle-Wachtmeister har varit med ända sedan kronprinsessan var nyfödd. Det var därför en stor sorg i kungafamiljen att hon på grund av sjukdom inte kunde vara med under prins Nicolas vittnesceremoni i juni i år.

Av: Liv Sander.

Bilder: Stella och Charles Hammarsten/Ibl.

Annons