Sofias och Carl Philips starka ord: ”Näthatet var vår vardag”
Vilken intensiv kunglig morgon! För samtidigt som det är fullt blås i Tokyo med den nya kejsarens trontillträde, så lanserade prins Carl Philip, 40, och prinsessan Sofia, 34, sitt nya stora hjärteprojekt på en kaffebar vid Stureplan.
Det handlar om #viberättar – deras rapport om näthat, dess konsekvenser och lösningar. 56 handfasta sidor som de har har tagit fram i samarbete med sin stiftelse och en rad experter. Och kaffebaren är knäpptyst när prinsessan Sofia ger en lång rad konkreta – och plågsamma – exempel.
Som den 13-åriga killen som får höra på Snapchat att han är äcklig och konstig. Den 15-åriga tjejen vars privata bilder sprids på skolan. Och mamman vars son tog livet av sig, och som får meddelanden på Facebook om att hon får skylla sig själv. Och flickan som får meddelanden om att hennes syster med Downs syndrom inte borde leva.
– Vi måste sätta stopp för näthatet! Det är ett av vår tids största samhällsproblem, fortsätter Sofia.
– Och med vår rapport vill vi visa att det finns konkreta lösningar att jobba vidare på.
För dagen är hon helt klädd i svart, som för att understryka ämnets stora allvar.
Det är tydligt att hon brinner för den här frågan, och det är ett engagemang som bottnar i hennes egna upplevelser av den hatstorm som hon mötte när hon för tio år sedan blev prins Carl Philips flickvän.
Jag har förstått att det här är ett engagemang som är väldigt personligt grundat hos er båda, kan ni berätta om det?
– Ja, näthatet var min vardag under en väldigt lång tid. Och när vi startade vår stiftelse i samband med vårt bröllop så kändes det så viktigt att arbeta med just de här frågorna. Men vi ville rikta det arbetet mot barn och unga, som inte alltid har de strategier som jag som vuxen ändå hade att kunna hantera de här känslorna av ensamhet och utsatthet.
Prinsessan Sofias råd till alla föräldrar
Prins Carl Philip nickar:
– Och det är så viktigt att vi vuxna föregår med gott exempel på hur man ska agera på nätet. Vi måste förmedla det till våra barn.
Om ni skulle ge tre råd till föräldrar som har barn som är mycket ute på nätet?
– Jag har några bra råd, som åttondeklassarna som är med i den här rapporten har tagit fram. Och det är att vuxna i deras närvaro ska fråga om deras liv på nätet. Inte komma med krav eller försöka skärma av, utan vara närvarande och fråga hur det är.
– Sedan måste vi vuxna visa civilkurage, vi måste visa att vi ser och hör, och att vi förstår den här problematiken. Och vi måste vara förebilder själva.
– Så agera, visa civilkurage och visa att ni ser och hör vad som händer. Det är mina råd!
Fakta/ Prinsparets stiftelse
Prins Carl Philip och prinsessan Sofias Stiftelse Stiftelsen bildades i samband med deras bröllop. Stiftelsen jobbar mot hat och mobbning på nätet samt med att minska mobbning på grund av dyslexi.
Foto: TT.