Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Speciella beslutet för 12-åriga Estelle – blir kallad "fel" namn under resan till Paris

08 sep, 2024, 15:00
Här är den avslöjande detaljen.
Annons

Helgen har varit full av kungligt mys i Paris, efter att prinsessan Estelle och drottning Silvia valde att följa med kronprinsessan Victoria till Paralympics!

Den kungliga trion har hejat, tjoat och peppat i dagarna tre – och minstingen Estelle har min sagt stulit showen med sin charm. Men noterade du också en udda detalj i de blågula bilderna?

Småprinsarnas glädje efter Sofias gravidlycka • Efter misstänkta våldsskandalen: Marius straffad • Allvarliga uppgifter om norska bröllopet – 3 kungliga snackisar från vecka 36!Brand logo
Småprinsarnas glädje efter Sofias gravidlycka • Efter misstänkta våldsskandalen: Marius straffad • Allvarliga uppgifter om norska bröllopet – 3 kungliga snackisar från vecka 36!

Prinsessan Estelle blir kallad annat namn – under Paralympics i Paris

Victoria, Estelle och Silvia var ju såklart riktiga VIP-gäster, som hade tillgång till i princip alla platser under Paralympcis. Och likt alla andra besökare var de tvungna att bära ett nyckelband runt halsen med sin ackreditering, precis som vanligt.

Annons
Prinsessan Estelle, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria i Paris
Titta riktigt noga – så ser du den roliga detaljen. Christine Olsson/TT

Här finns en bild, namn, och information om vilka områden de har tillgång till. Zoomar man in på dessa bilder uppdagas ett aningen oväntat beslut: varken Silvia, Victoria eller Estelle har kvar sina titlar – och istället används "Bernadotte" som efternamn.

Spana in! Christine Olsson/TT

Prinsessan Estelle blev alltså Estelle Bernadotte, som ju faktiskt inte är hennes riktiga namn. Namnet Bernadotte är kungafamiljens ättnamn, även om det ibland felaktigt brukas som efternamn.

Annons

– Kungafamiljen har inga efternamn, av konsitutionell praxis. De är av ätten Bernadotte – men de heter inte Bernadotte. De har bara sina förnamn och sina titlar, säger Svensk Damtidnings hovreporter Helena Wiklund.

Kungafamiljen har inga efternamn – förklaringen

En rolig detalj – men som faktiskt är vanligare än du kanske tror. När prinsessan Madeleine bok-debuterade slopade hon titeln, och använde istället namnet "Madeleine Bernadotte". I skolsammanhang är det inte heller ovanligt att kungligheterna skrivs in som en "Bernadotte".

Annons

Och så även här, när kungligheternas namnbrickor ska fyllas i! Ja, när det är "efternamnstvång" är det ju inte konstigt att det blir ättnamnet som plockas fram.

Det har ju faktiskt hänt även kungen, när han var på OS. När Victoria var på Paralympics 2018 stod det däremot "Victoria HRH CROWN PRINCESS" på namnbrickan – så det hela verkar inte följa någon särskild praxis.

Kronprinsessan Victoria på Paralympics 2018
2018 blev det titel för Victoria. Jessica Gow/TT

Foto: TT

Annons