Spelet bakom kungens inställda resa
Snart tre månader har gått sedan valet och regeringsfrågan är fortfarande oviss. Ett faktum som får sina konsekvenser även för kungen som måste stå standby, mitt i det intensiva höstschemat. För utan honom blir det ingen ny regering.
Så snart regeringsbildningen är klar måste kungen nämligen vara redo att med kort varsel leda skifteskonseljen, och det är först då som det formella regeringsskiftet kan äga rum. Kungen är konseljens ordförande och kronprinsessan Victoria sitter alltid vid hans sida.
Enligt hovet var det just det utdragna regeringsbildandet som gjorde att kungen i helgen ställde in sin sedan länge planerade Kina-resa. Statschefen behöver vara standby för skifteskonseljen och befinna sig i landet förklarar hovets informationschef Margareta Thorgren.
Kungen skulle ha besökt Hongkong och Shenzhen tillsammans med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och träffat både svenska och kinesiska företagsledare, men nu fick den stora delegationen lämna Sverige utan honom.
Men den segdragna regeringsbildningen ställer även till det för kungafamiljen på andra sätt. Någonstans i ett redan fullspäckat schema ska hovet också klämma in den traditionsenliga Riksdagssupén som alltid hålls på Kungliga slottet när det har varit riksdagsval.
– Då bjuder kungaparet in alla de 349 riksdagsledamöterna, riksdagens ledning med talmännen samt regeringen, så det är en stor tillställning, med 400 personer ungefär, sa förste hovmarskalk Mats Nilsson till Svensk Damtidning tidigare i år.
Och att ha 400 personer på middag, ja det kräver sin planering, även för de rutinerade ”festfixarna” vid hovet.
Läs också:
Herman Lindqvist: Dags att avskaffa konseljvinet, undrade kungen
Se bilderna när kungaparets paradrum blev chockrosa
Foto: Sara Friberg/Kungahuset.se, TT, Ibl