Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Starka reaktionen på kronprinsessan Victorias beteende: "Är hon muslim?"

10 sep, 2024, 18:00
Kronprinsessan Victoria
SVT
Kronprinsessan Victoria får kritik för sitt beteende utanför riksdagen.
Annons

Talman Andreas Norlén gick mot kronprinsessan Victoria med handen utsträckt – men stannade plötsligt till mitt i steget. Victoria hade nämligen tydligt signalerat, genom att lägga en hand på bröstet, att hon inte tänka skaka hand.

Här gör Chris & Madeleine comeback – med hela kungafamiljen!Brand logo
Här gör Chris & Madeleine comeback – med hela kungafamiljen!

Attacken på kronprinsessan Victoria efter gesten

Lisa Bjurwald, författare, journalist och medlem i Republikanska föreningen, reagerade starkt på det hon såg.

"Är en av landets främsta antidemokrater sjuk, muslim eller för fin?", skriver Lisa.

Annons
Kronprinsessan Victoria
Handen upp mot bröstet! SVT

Lisa är en uttalad motståndare till monarki och har skrivit en uppsjö texter om kungafamiljen. Hon har till exempel författat en lång debattartikel där hon argumenterade för monarkins avskaffande, publicerad i tidskriften ETC.

"För skattebetalarna hamnar notan för kungafamiljen och deras excesser på 1,5 miljarder. Man kan spåna i oändlighet kring vilka områden som skulle behöva ett tillskott på hundratals miljoner – barnomsorg, hälso- och sjukvård, och så vidare. Fundera exempelvis på vad Polismyndigheten skulle kunna göra med 18 miljoner årligen för att öka alla medborgares säkerhet, istället för att skydda en enskild familj. Kungliga flaggdagar som Deras Högheters födelsedagar kostar 6 miljoner kronor varje år. Tänk om den summan istället lades på, säg, en bok om mänskliga rättigheter till alla svenska skolbarn på en annan flaggdag, internationella FN-dagen?", skrev Lisa då.

Annons

Förklaringen – därför skakade Victoria inte hand

Kronprinsessan Victoria
Alltid skönt med ett glas vatten när man är lite förkyld! SVT

Hovets informationschef Margareta Thorgren har bekräftat för Aftonbladet att Victoria är förkyld. Av den anledningen hade kronprinsessan fått ett glas vatten i samband med att hon satte sig för att lyssna på först pappa och kungen och därefter statsminister Ulf Kristersson.

Annons