Starka reaktionerna på Victorias hemliga kärleksresa med Daniel
I juni 2010 var kronprinsessan Victoria och prins Daniel nygifta och rusiga av kärlek. De hade klivit ut ur Stockholms storkyrka som man och hustru – och nu var det dags för smekmånad!
De klev ombord ett flygplan med Franska Polynesien som slutdestination, utan att larma pressen på förhand. Planet ifråga tillhörde miljardären och affärsmannen Bertil Hult, som också lånade ut sin lyxyacht till kronprinsessparet. Victoria är god vän med Bertil och delar årligen ut ett pris utfärdat i hans namn, till grundskolor som arbetar för att hjälpa elever med dyslexi.
Kronprinsessan Victoria åkte på smekmånad – då kom ilskan
Men kärleksäventyret fick en bitter eftersmak. Flera privatpersoner blev upprörda när de i efterhand fick läsa om resan. De hörde av sig till Riksenheten mot korruption och menade att gåvan kunde klassas som en muta, eftersom Victoria hade en officiell position i samhället.
Gunnar Stetler var chef för Riksenheten mot korruption vid den här tiden. Han berättar för Svensk Damtidning att han fortfarande minns kontroversen.
– Vi fick in anmälningar, berättar han.
Nu väntade en otrolig tid för Victoria och Daniel. Skulle de bli åtalade för mutbrott och dragna inför rätta? Gunnar fick ärendet på sitt bord och gick igenom alla handlingar.
“Min uppfattning var klar”
Tills slut kom hans beslut: det blev ingen förundersökning och inget åtal.
– I princip var min uppfattning att kronprinsessan och prins Daniel inte omfattas av den svenska lagstiftningen om mutbrott. De har inget förtroendeuppdrag, kronprinsessan har ärvt sin position, säger Gunnar.
Var det ett lätt beslut att fatta?
– Det krävde lite reflektion, men min uppfattning var ganska klar.
Tycker du att lagstiftningen var korrekt i det här fallet?
– Det har jag ingen synpunkt på. Mitt jobb var att tillämpa lagen så som den ser ut.
Fick kritik från Dagens nyheter
Victoria och Daniel kunde pusta ut – det blev ingen rättegång. Men frågan fortsatte att engagera. Dagens nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, som då var chef för tidningens ledarredaktion, skrev en ledare där han ifrågasatte Victoria.
“Det är besynnerligt att Sveriges tronföljare låter en svensk miljardär ställa upp med transport och logi under bröllopsresan när samma person genom sitt utbildningsföretag EF kan ha potentiella intressen av gentjänster. Alla som verkar i näringslivet vet ju att kunglig glans ger skjuts åt affärerna”, skrev han.