Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Stor oro för drottning Margrethe – efter fallolyckan hemma

19 sep, 2024, 13:05
Drottning Margrethe på Rigshospitalet efter fall
Många frågetecken kring drottning Margrethes hälsotillstånd – men svenska kungafamiljen är informerad.
Annons
Drottning Margrethe inlagd på sjukhus – så mår hon nuBrand logo
Drottning Margrethe inlagd på sjukhus – så mår hon nu

Nu växer oron för drottning Margrethes hälsa.

Har hon fått en fraktur? Och kommer hon i så fall att behöva opereras?

Frågorna är många efter 84-åriga Margrethes fallolycka på Fredensborgs slott. Och svaren från danska hovet är än så länge få.

Rigshospitalet i Köpenhamn där drottning Margrethe vårdas efter sin fallolycka
Rigshospitalet i Köpenhamn... Foto: Ida Marie Odgaard/TT
Rigshospitalet i Köpenhamn där drottning Margrethe vårdas efter sin fallolycka
...där drottning Margrethe vårdas just nu. Foto: Ida Marie Odgaard/TT
Annons

Oron för drottning Margrethe

Det vi vet är att det var på onsdagskvällen som man brådskande ringde larmnumret för att meddela att Margrethe behövde sjukhusvård. Hon fördes till Rigshospitalet i Köpenhamn, samma sjukhus där hon i februari 2023 gick igenom sin flera timmar långa ryggoperation.

Fredensborgs slott där drottning Margrethes fallolycka ägde rum
Fredensborgs slott, där drottning Margrethes fallolycka ägde rum. Foto: TT
Annons

Det är också dessa svåra och långvariga ryggproblem, i kombination med Margrethes ålder, som gör att många just nu är extra oroliga.

Från hovets sida har man dock varit lugnande så här långt:

– Drottningen mår efter omständigheterna bra, men är inlagd tills vidare för observation, säger informationschefen Lene Balleby.

Vi kan dock vara säkra på att Margrethes kusin kung Carl Gustaf – ja, hela svenska kungafamiljen – är informerad. De underrättas alltid i förväg när sådana här saker sker, för att de inte ska behöva nås av nyheten via media.

Kungen med sin kusin drottning Margrethe
2023: Kungen med sin kära kusin Margrethe – som han alltid kallar Daisy. Foto: Anders Wiklund/TT

Drottning Margrethes hälsoproblem

Det är inte känt exakt vilken typ av kroniska ryggproblem som Margrethe lider av, men den danska läkaren Charlotte Bøving – som uttalade sig i generella ordalag – har tidigare ringat in tre möjliga diagnoser:

Annons

Det kan vara fråga om diskbråck – men det kan också handla om spinal stenos, ett tillstånd som Margrethe opererades för redan år 2003 och som innebär att det är trångt inuti ryggraden: Doktor.se skriver att nerverna då kommer i kläm och den som drabbas kan få ont och svårt att gå.

Drottning Margrethe på Fredensborgs slott med sin tax Tilia
Fallolyckan i går kväll skedde nästan exakt åtta månader efter att Margrethe lämnade tronen, efter 52 år som drottning och statschef. Foto: Keld Navntoft/Kongehuset

Enligt läkaren Charlotte Bøvings tidigare uttalande kan Margrethe också vara drabbad av osteoporos, eller benskörhet, en sjukdom som hennes svenskfödda mamma drottning Ingrid led av på äldre dagar.

Annons

En god nyhet i sammanhanget är annars att Margrethe redan förra året fimpade för gott – och slutade röka sina filterlösa grekiska cigaretter.

Drottning Margrethe röker
En storrökare i många år. Men nu har Margrethe fimpat för gott. Foto: Peter Hoelstad/TT

Drottning Margrethes egna ord om sin hälsa

Margrethe har också själv uttalat sig om åren som ligger framför henne. Det var i en intervju som gjordes år 2020, till hennes 80-årsdag – och hon var mycket rakt på sak:

– Jag tror inte att jag har tio år framför mig. Det tror jag inte. Men det kommer ju att visa sig. Jag känner inte att tiden är på väg att ta slut, men med ett visst mått av verklighetsanpassning får man väl säga att det inte är tio år kvar. Och det tar jag egentligen med ro, sa Margrethe då.

Annons

Samtidigt: Det var en väldigt glad och energisk Margrethe som vi fick se när hon i veckan spred kunglig glans över prisutdelningen på Karen Blixen-museet i danska Rungsted.

Drottning Margrethe på Karen Blixen-museet i Rungsted 2024
Drottning Margrethe fotograferad i måndags. Foto: Ida Marie Odgaard/TT

Vi skickar välgångshälsningar över sundet – och uppdaterar så fort danska hovet går ut med ny information om läget för drottning Margrethe.

Foto: TT, Keld Navntoft/Kongehuset.

Annons