Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Stora bråket efter avslöjandet om prins Philips testamente – älskarinna kan ärva

27 jan, 2022, 17:00
Det har uppstått ett stort bråk kring prins Philips testamente.
Annons
Här tar drottning Elizabeth farväl av sin älskade prins Philip – se bilderna inifrån kyrkanBrand logo
Här tar drottning Elizabeth farväl av sin älskade prins Philip – se bilderna inifrån kyrkan

Prins Philip har lämnat ett stort tomrum efter sig. Speciellt för drottning Elizabeth, som förlorat sin livspartner, sitt bollplank, sin evige stöttepelare.

Efter begravningen var det många som ställde sig frågan: vad stod det i 99-åringens testamente?

Prins Philips testamente – de får ärva

Drottning Elizabeths man uppges ha haft en förmögenhet på motsvarande 360 miljoner svenska kronor – och lite kring testamentet har i alla fall läckt ut. Philips 18-åriga barnbarn Lady Louise fick överta hans hästar Storm och Nevis och hans fyrspannsvagn.

Andra "outsidernamn" i testamentet var privatsekreteraren Archie Miller Bakewell, hovlakejen William Henderson och kammarbetjänten Stephen Niedojadlo.

Men mycket i den där skriften är höljt i dunkel. Philips testamente ålades nämligen med en sekretesstämpel i september, efter ett möte i brittiska Högsta Domstolen.

Annons

– Det är nödvändigt att skydda privatliven för denna unika grupp individer, för att i sin tur skydda värdigheten och renommét för statschefens publika roll och andra nära medlemmar av familjen. Det kan finnas en nyfikenhet bland allmänheten kring vad som står i en kunglighets testamente, men det finns inget reellt allmänintresse som skulle rättfärdiga att allmänheten får ta del av den privata informationen, sa domaren sir Andrew McFarlane.

Beslutet bestod i att Philips testamente skulle förbli dolt för omvärlden i 90 år.

Men den brittiska tidningen The Guardian var inte nöjda med beskedet. De har valt att överklaga Högsta Domstolens beslut. Tidningen hävdar att representater för den brittiska pressen borde få ha närvarat när Högsta domstolen hade sin överläggning, och fått presentera argument för sin sak.

Protesterar emot beslutet

Enligt The Guardian strider McFarlanes beslut emot brittisk lag.

Annons

"Lagen dikterar att människors testamenten ska offentliggöras när de dör. Detta sker för att se till att testamenten uppfylls, för att förhindra bedrägeri och upplysa alla som kan finnas nämnda i dem", skriver tidningen.

I en krönika antyder skribenten Catherine Bennett att en icke-namngiven älskarinna kan finnas med i testamentet.

"Finns det någon bedagad skönhet som ska få ärva en prydnad till en Land Rover som Philip själv designat och som, om allmänheten får veta, kanske kan åberopas av någon annan favorit?", skriver hon.

Annons