Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Stora förändringar vid hovet

22 nov, 2020, 16:00
author Helena Wiklund
Helena Wiklund
Tipsa oss!
Kungen Drottning Silvia Riksmarskalk Fredrik Wersäll Statsfru Anna Hamilton Informationschef Margareta Thorgren Hovet Kungliga Hovstaterna
Konsekvenserna av pandemin har varit tuffa – även på Kungliga Slottet. Här berättar kungens ståthållare Staffan Larsson om när 100 av medarbetarna vid hovet fick helt nya roller.
Annons
Kungafamiljens ALLA hem!Brand logo
Kungafamiljens ALLA hem!

Riksmarskalken Fredrik Wersäll – som parkarbetare. Hovets personalavdelning ute för att rensa ogräs. Och drottning Silvias närmaste medarbetare Anna Hamilton som museiguide på Stockholms slott.

Pandemin har tvingat kungen att tänka om och under en period i somras fick hovfolket axla helt nya roller. En kunglig krishantering som blev en succé.

– Kungliga slottet har nog aldrig varit vackrare och mer städat än nu, säger ståthållaren Staffan Larsson.

Och kanske blir det en fortsättning på arbetsbytet för nu har Kungliga slottet i Stockholm tvingats stänga igen, för andra gången i modern tid. För hovet betyder det ekonomisk kris.

Kungaparet på Kungliga slottet i Stockholm tidigare i höstas. Här finns 600 rum fördelade på elva våningar, och slottet är arbetsplats för många av hovets anställda.

I vanliga fall är ju detta ett av de största besöksmålen i Sverige och en riktig turistmagnet, särskilt för de kinesiska, ryska och amerikanska kryssningsbesökarna. Allt som allt brukar 1,7 miljoner människor strömma genom paradsalarna varje år.

Annons

Och 2020 började ju så bra, ”Vi trodde att det skulle bli vårt bästa år” säger Staffan Larsson med en suck. Han har varit chef för Ståthållarämbetet i fyra och ett halvt år, och det är ett jobb som han verkligen gillar. Han kallar genomgående kungen för Hans Majestät Konungen genom hela vårt en timme långa samtal, och till slut låter det helt naturligt även för mig. Att säga ”kungen” som de flesta andra – nej det är inte aktuellt för denne hovchef.

Ståthållare Staffan Larsson.

Men intervjun har ett annat syfte – vi ska prata om hovet under pandemin, och om pengar. Närmare bestämt de som kungen får från staten varje år för att sköta om de kungliga slotten. Men först:

Annons

Det är en väldigt tjusig titel du har. Vad är en ståthållare?

– Hans Majestät Konungen har ju dispositionsrätt till elva slott och tillhörande mark- och parkområden. Och det är det som är mitt jobb, att se till att de sköts och tas om hand på ett sätt som Hans Majestät Konungen anser lämpligt.

– I grunden är det ju statlig egendom, men i och med den kungliga dispositionsrätten så har konungen ett stort ansvar för att det sker på rätt sätt.

– Konungen har ju två uppdrag, det ena är att vara Sveriges statschef i enlighet med grundlagen och den delen är till 100% finansierad med skattemedel. Det andra uppdraget som Konungen har är att vårda och visa de elva slotten med omgivande grönområden.

­– Det får han också skattemedel för, men de täcker bara 20 procent av kostnaderna. De resterande 80 procenten finansieras till stora delar med entréavgifter och intäkter från Slottsboden. Men det är det ingen som vet, och vi får kanske skylla oss själva som har varit dåliga på att berätta det, säger Staffan Larsson.

Annons

– Och för staten är det ju en billig affär: Vi sköter statlig egendom, men med hjälp av kinesiska, ryska och amerikanska turister. Och det funkar – med nöd och näppe – ett normalår.

Men 2018, när det var så otroligt varmt, då gick kryssningsturisterna knappt av sina båtar, och intäkterna krympte. Och nu är den ekonomiska krisen åter ett faktum på grund av pandemin.

I somras fanns det inte pengar till den vanliga extrapersonalen som brukar förstärka i parkerna och i visningsvåningarna, men arbetet måste ju ändå utföras, och det var där som några av kungafamiljens närmaste medarbetare kom in i bilden. Från hovmarskalkerna till statsfrun. Allt som allt 100 personer som till vardags sysslar med helt andra saker. Men nu ryckte de ut. Krattade löv och klippte häckar. Satt på Hovstallet och putsade tyglar och träns. Och hjälpte Husgerådskammaren att inventera en del av den 100 000 föremål stora samlingen.

Annons

Hovstallmästaren Ulf Gunnehed, Kungliga Husgerådskammarens chef Margareta Nisser-Dalman och ekonomichefen Jan Lindman sadlade också om och hoppade in i en av våningarna på Stockholm slott. Och hovets informationschef Margareta Thorgren blev museiguide på Gripsholm.

Hovets informationschef Margareta Thorgren som musieguide på Gripsholms slott.

Hur var reaktionerna?

– Bara positiva! De tyckte att det var jätteroligt. Vi har en otroligt lojal personal här på Hovstaterna. Och sammanhållningen har nog aldrig varit bättre.

Vad tyckte riksmarskalken om sitt nya jobb som parkarbetare på Djurgården?

– Han tyckte nog att det att det var ganska roligt. Fredrik (Wersäll) gillar den typen av jobb. Och han fick ju träffa personalen på ett annat sätt. Både han och jag har ju ett stort ansvar och många anställda, och nu fick vi sitta med i kafferummet. Då lär man känna folk.

Hovets högste chef, riksmarskalk Fredrik Wersäll, mitt i grässlåttern.

– Och nu när jag själv har klippt de där gräsmattorna på Tullgarn, Gripsholm och Strömsholm så vet jag på centimetern var gränsen går och vilka stenar man inte ska köra på. Ute på Gripsholm är det dessutom många träd och lyktstolpar. Och vatten! Min stora skräck var att köra ner gräsklipparen i sjön…

Annons

– Skämt åsido, alla kände en otrolig stolthet över att få vara med och hjälpa till. Men det finns ju en underhållsskuld ute på de här slotten. Och det var bra för mig som högsta chef att få se det. Naturen är ju förlåtande, man klarar av att missköta den ett år, men gör man det två år, då blir det mer brutalt.

Till sist: Hur är kungen som chef? Du har ju fyra års erfarenhet!

Svaret blir ett varmt och hjärtligt skratt, och sedan säger Staffan Larsson:

– Nämen jag är väldigt glad över det här jobbet, och jag trivs jättebra med att jobba med Hans Majestät Konungen. Vi har många bra och intressanta diskussioner. Och det är väl det som gör det så roligt, att Konungen är så intresserad av hur man vårdar det här kulturarvet, och av hur man bäst visar det.

Till vardags är statsfrun Anna Hamilton chef för drottningens hovstat – men under Kungliga slottets öppethållande i somras guidade hon turister i stället.

Hovet och pandemin: Den ekonomiska krisen

Prognosen för 2020 var att Slottsstaten skulle ha fått in 105 miljoner kronor på entréavgifter och försäljning i Slottsboden, men på grund av pandemin kommer resultatet nu bara att bli en bråkdel. Som flera andra kulturinstitutioner har man dock fått ett extrastöd:

Annons

– Förslaget är att vi får ett tillskott av regeringen på 40 miljoner kronor för att täcka vårt underskott, men det är en akut räddning. Nästa år krävs det att vi kan återgå till en mer normal verksamhet, säger Staffan Larsson.

Fakta/ Ståthållare Staffan Larsson

Staffan Larsson har arbetet vid hovet sedan 2016.
  • Född: 1962 i Matfors utanför Sundsvall.
  • Familj: Gift med Marie Ols, två vuxna döttrar.
  • Bor: Solna.
  • Bakgrund: Fil dr i ekonomisk geografi. Ställföreträdande generaldirektör på Bolagsverket och NUTEK.
  • Aktuell: Ståthållare vid hovet.

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Victoria om pandemin – och om att själv vara anhörig

LÄS OCKSÅ: Kungen stänger slottet – efter coronabeskedet

Foto: Kungliga Hovstaterna, TT.

Annons