Storbråk om drottning Silvias tiara
Sigvard Bernadotte fick ärva ett rubindiadem efter sin mor och ända till sin död 2002 närde han ett hopp om att återfå det, en önskan han också uttryckte i sitt testamente. Det har med andra ord varit en mycket infekterad fråga och drottningen har under tiden valt att inte bära diademet alls. Men efter att det tillbringat mer än tio år “i karantän” plockade Silvia åter fram det ur smyckeskrinet inför statsbesöket i Japan.
En markering och en önskan att en gång för alla få sätta punkt för denna sorgliga historia? Ingen vågar kommentera den saken.
Tiaran var en bröllopsgåva
Det var när Gustav VI Adolf gifte sig med brittiska prinsessan Margareta år 1905, som bruden fick det fantastiska rubindiademet i gåva. När kronprinsessan Margareta tragiskt gick bort redan 1920 gick diademet i arv till hennes 13-årige son, prins Sigvard, som senare berövades sina titlar och privilegier då han gifte sig med en tysk köpmansdotter. Sigvard blev så småningom en mycket erkänd designer, men innan dess hade han det ganska knapert och pantsatte rubintiaran hos sin far, Gustav VI Adolf.
Tanken var att Sigvard skulle återlösa diademet, när ekonomin så tillät, men det nekades han. Gustav VI Adolf såg pantsättningen som en försäljning och testamenterade smycket till Sigvards son Michael. Denne sålde det i sin tur vidare till sin kusin – kung Carl XVI Gustaf.
Sigvard ville ha tillbaka smycket
Trots att Sigvard vid flera tillfällen uttryckte sin önskan om att få tillbaka smycket fick han kalla handen. Sigvard tog mycket illa vid sig när han i TV-sändningarna från prins Joachims och prinsessan Alexandras bröllop 1995 såg drottning Silvia bära smycket.
– Jag upplever det som mycket okänsligt, sa Sigvard då.
Men nu syntes alltså tiaran åter på drottning Silvia under galamiddagen i Kejserliga palatset i Tokyo.
Foto: IBL