Superkocken Mathias Dahlgrens favoritrecept: Morot Vietnam med aioli, chili och jordnötter
06 jul, 2018, 20:00
AvErika Svernström
I sin nya kockbok Rutabaga har superkocken Mathias Dahlgrens valt ur tre av sina favoritrecept för Svensk Damtidnings läsare. Rätterna är tänka som en av några smårätter som man delar på flera personer runt bordet. En liten miniavsmakningsmeny. Här är receptet på Morot Vietnam med aioli, chili och jordnötter.
Annons
DIREKTRAPPORTERING
Svensk Dam DirektChatta med oss härAllt nytt om kungligt och nöje
Ingredienser till 4 smakportioner
2 dl vegetarisk fisksås (se recept nedan eller köp färdig och späd)
3 msk strösocker
2 msk färskpressad limejuice
200 g nyriven morot
2 tsk tunt skuren röd chili
2 msk finhackad silverlök
färska myntablad, grovt skurna
färsk koriander, grovt skuren
4 msk aioli (se recept nedan eller köp färdig)
6 msk grovt hackade torrostade jordnötter
2 ekologiska limefrukter
flingsalt
olivolja
Fisksås ca 2½ liter
150 g vit misopasta
75 g kapris
1 ¼ dl ljus soja
2 ½ liter vatten
25 g kombualg
1 ¼ dl ljus soja
2 ½ liter vatten
25 g kombualg
Aioli
3 ägg
7 dl majsolja
3 vitlöksklyftor, finhackade
färskpressad juice från 1 citron
salt
Läs mer: Mathias Dahlgren – kocken som får köttälskare på fall med nya kokboken Rutabaga
Tips! Byt moroten mot kålrabbi, kålrot, majrova, palsternacka, rättika.
Läs mer: Superkocken Mathias Dahlgren: så gör du krämig Bönotto
Foto: Thron Ullberg och IBL
Annons