Tidigare anställd vid hovet går ut och berättar – därför hoppade han av
Jonas Mårtensson hade tidigare jobbat för svenska ambassaden i Paris. När han letade sig vidare hittade han en jobbannons som han trodde var för en annan ambassad, men i själva verket visade det sig vara något helt annat.
Han sökte tjänsten via en rekryteringsfirma, helt omedveten om att det faktiskt var drottningens hovstater som var på jakt efter en privat kock till den svenska kungafamiljen.
– Först var det flera intervjuer i olika steg och olika tester. Vi var tre som blev utvalda. Sista testet var att laga en lunch för ungefär 15 till 20 personer. Därefter var det en personlig intervju med drottningen, säger Jonas Mårtensson till Hänt.
Samtalet med Silvia
Trots att det gått över 18 år sedan samtalet med drottning Silvia, minns Jonas att det var ett trevligt samtal – vilket skulle visa sig bli avgörande när han till slut landade jobbet.
– Det är henne man är anställd av egentligen, det är under hennes hovstater. Så det är mycket med att personkemin ska funka när man ska jobba i det privata hushållet. Det handlar självklart om att man ska laga god mat, men man ska även fungera i olika privata situationer man är i.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Resorna med kungafamiljen
Jonas Mårtensson är inte längre en kunglig kock. I dag jobbar han som chefskock på hamburgerkedjan Max, men det är inte utan att han minns sin tjänstgöring vid hovet.
– Jag var där i ungefär två år. Huvudstationeringen var på Drottningholms Slott och då ansvarade jag för de som bor där, barnen är ju vuxna och hade flyttat hemifrån så det var mest kungen och drottningen. Men de jobbar ju och jag följde med dit de skulle, arbetsluncher inne i stan och privata event samt olika middagar, säger han till Hänt.
Foto: TT