Titta in i Máximas nyrenoverade hem!
Renoveringen är klar och kungafamiljen av Nederländerna har flyttat in i det anrika palatset i Haag. Nu får vi äntligen se hur drottning Máximas inredning ser ut. Hon har varit delaktig i processen från början till slut.
Startskottet för ombyggnationen ägde rum 2014 och då byttes taket, trapporna, fasaden och, bland många andra saker, de historiska stukaturerna ut. Det var mer än trettio år sedan Huis ten Bosch fick en genomgripande ansiktslyftning. Förra gången det skedde var innan Beatrix flyttade in med sin familj.
Välkomna in till nyrenoverade bostaden på fashionabla adressen ‘s-Gravenhaagse Bos 10 i Haag. Entrén är storslagen med dubbla trappor upp till övervåningarna.
Hallen är ett galleri med målade porträtt av kungliga anfäder. Väggen är korallrosa och panelerna går i en härlig blå nyans.
Låt oss börja rundvandringen i drottningens eget arbetsrum.
Lyxigt är bara förnamnet och hemma hos Máxima är till och med arbetsrummet glamouröst. Detaljer i guld som möter svart och ädelträ bidrar till en både trivsam och sofistikerad miljö.
Tapeten med palmer ger en härlig tropisk känsla och de svala blå nyanserna en frisk fläkt. Här kan drottningen gå igenom sitt program i ett skönt inrett och avslappnat rum.
Det märks att inredningen fått en hint av Sydamerika och Argentina där Máxima växte upp.
Gröna rummet går numera det mesta i havets nyanser. Máxima har inspirerats av den svalkande, stora Atlanten och vidderna från barndomens Argentina.
Det är ett lekfullt allrum som sprakar av fantasi och kreativitet.
Vi ser den spanska solfjädern som Máxima minns från sina år i soliga Argentina. Roligt med ett “tittskåp” som detta glasbord kan kallas för. Minnen blir till ett intressant stilleben.
Vackra ädelstenar blir också till ett inglasat konstverk i det här klöverformade bordet. Spännande för gäster att titta på. Roligt att se smått och gott från kungaparets alla resor.
Familjeporträtt på antika byrån i Gröna rummet.
Modern touch i kung Willem-Alexanders arbetsrum med höga fönster som släpper in mycket ljus.
Fotografier på barnen står på ett sideboard. Milda färger och en tjusig designlampa ger en samtida känsla. Klassisk konst på väggarna och statyer går i stil med 1600-talsslottet.
Här ser vi matsalen med kungliga stukaturmönster i taket, äkta matta på det genuina trägolvet och gulddetaljer på vita väggar.
Originaltapeten i japanska salongen har fått expertbehandling av landets bästa konservatorer. Den pampiga öppna spisen spelar huvudrollen och sirliga möbler lämnar mycket luft åt samkväm och mingelpartyn. Kristallkronorna i taket är äkta pjäser med mässingsornament och empirform.
Fotografier på utländska kungligheter ser vi i japanska salongen.
I Kina salongen är färgerna milda.
En förgylld klocka finns på ett bord. Den symboliserar kungafamiljens länk mellan historien och nutid. Den nederländska monarkin går som ett urverk kan man säga. Dagens kungafamilj är mycket populär.
Den kinesiska tapeten är värdefull och har ett möblemang med sidentyg från Kina.
Här en detalj från Kinarummet.
Omklädda stolar med tyg i originalmönster från landet i öst.
Här ser vi det gula balsalongen.
En kinesisk vas pryder ett av hörnen i gula salongen.
Man har inte sparat på krutet utan låtit palatset få skimra i minsta vrå. Varje rum har fått en egen prägel. Anrika salongerna har fått en ansiktslyftning av stora mått.
En aning mer samtida är Oranje-salongen.
Den omtalade guldtapeten går i samma nyans som Huset Oranje – orange är kungaättens signum. Roströd sammetssoffa, ovaltbord och klassiska stolar bildar en trevlig grupp i vardagsrummet.
Modigt att placera gröna stolar till den sprakande väggen, men visst är det tjusigt?
Kung Willem-Alexander är gudfar till prinsessan Estelle.
Slottet är så stort att det är svårt att överblicka. Kung Willem-Alexander hittar överallt. Han minns alla skymslen och gemak sedan ungdomens år, då han bodde här med sin familj, mamma Beatrix, pappa Claus och bröderna Constantijn och framlidne Johan Friso.
Kvinnorna regerade i över 100 år
När kronprins Willem-Alexander tog över tronen den 30 april 2013 från drottning Beatrix, som då var 75 år och trots god vigör gjorde plats för en ny generation. Tronskiftet satte punkt för ett 123-årigt matriarkat och en period av politiskt inflytande som sonen inte eftersträvade.
Ansikslyft
I dag har 70-talsstilen i privata våningen bytts till en modern bostad som passar en familj av i dag. Döttrarna Catharina Amalia, Alexia och Ariane trivs i nya hemmet nära innerstaden Haag.
Mysigt tv-rum finns förstås och flickorna har själva fått välja inredning till sitt eget rum.
Foto: TT