Tråkiga beskedet inför kungafamiljens påsk – kungens stuga drabbad
Kungen har redan bekräftat var påsken ska firas. Precis som vanligt blir det en helg i stugan i Storlien.
– Absolut. Vi åker dit med delar av familjen, säger kungen i en intervju med SVT.
Storlien ligger i Jämtland, ungefär två kilometer från den norska gränsen. Där har kungen en stuga som han ärvde från sina föräldrar, prinsessan Sibylla och arvprins Gustaf Adolf. De hade i sin tur fått den som bröllopsgåva från Friluftsfrämjandet.
Kungafamiljen firar påsk i ett rekordkallt Storlien
Vi får hoppas att kungen och drottning Silvia packar rejält med kläder inför resan, för det ser ut att bli en kylig påsk. Våren har lämnat en rain check i större delen av landet, och Storlien är inget undantag. DN rapporterar att Storliens temperaturer har varit rekordlåga. Tidigare i veckan uppnåddes -22,6 grader – vilket är den lägsta temperaturen i området sedan, håll i er nu, 1961. Det är ett tråkigt besked för kungafamiljen.
– De största avvikelserna från de normala har det varit i Norrland. Men även i resten av landet har det generellt sett varit kallare än vad det brukar, säger SMHI:s meteorolog Linnea Rehn Wittskog till DN.
Det här är en del av en större köldvåg, där vissa delar av Norrland drabbats av temperaturer på ofattbara -36,8 grader – i april!
– Att vissa stationer haft sin lägsta temperatur på 107 år är inte en rättvisande bild för landet som helhet. Årets mars är mer jämförbar med den som var 2018, då det också var ovanligt kallt. Men det är inte allt för många som minns det, eftersom att det framför allt är den sommarens värmebölja man kommer ihåg, säger Linnea Rehn Wittskog.
Därför åker de ändå
Men ingen kyla kommer att kunna hålla kungen och hans familj borta från Storlien.
Fråga bara Helena Wiklund, som har bevakat kungafamiljen för Svensk Dams räkning i flera år:
VIDEOS FRÅN svenskdam
– Stugan i Storlien är väldigt viktig för kungen, det finns mycket historia där. Och kungen nämnde själv i ett tal att barnbarnen numera åker skidor i samma backar, det tror jag också betyder mycket för kungen, att traditionen går i arv, säger Helena.