Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Silvia tar emot tråkigt besked i hemmet – får nobben: "Får inte"

06 okt, 2024, 12:00
Nu får man tänka om.
Annons

Varje år flockas turister till Drottningholms slott, som dessutom är med på UNESCO:s världsarvslista. Men här, i den södra längan, har ju också drottning Silvia och kungen sitt privata boende.

Och det är just om hemmet som kungaparet nu får ta emot ett trist besked.

Titta in på Drottningholm – så bor kungen och Silvia!Brand logo
Titta in på Drottningholm – så bor kungen och Silvia!

Kungaparets hemliga våning på Drottningholm

Ja, Drottningholm är stort, och många delar av slottsparken och slottet är öppet för allmänheten. Här sker rundvandringar och aktiviteter för barn och vuxna.

Annons
Slottet är faktiskt Sveriges bäst bevarade kungliga slott från 1600-talet. Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Sedan finns ju kungaparets topphemliga egna del – och dit kommer inga turister.

Hela slottet rymmer 192 rum, men Silvias och kungens privata våning består "bara" av 20 rum med en privat entré på kortsidan, närmast vattnet. Så även om slottets dörrar står öppna, får man inte kika in i kungaparets vardagsrum – den här våningen är topphemlig och stenhårt bevakad.

En förbudsskylt utanför Drottningholm slott
Turister är välkomna till Drottningholm – men håll koll på avspärrningarna. Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Men visst är det god chans att få sig en glimt av kungligheterna ute på Drottningholm ändå. Kungaparet tar gärna en promenad med hunden Brandie i den vackra omgivningen, och njuter av den välskötta trädgården.

Annons
Kungligheter utanför Drottningholm
Hur många kungligheter ser du utanför Drottningholm på denna bild från kungens firande i fjol? Royalportraits Europe/Bernard Rubsamen / Bestimage
Annons

Tråkigt besked till drottning Silvia – om hemmet

Man har också haft planer på att uppdatera slottsparken, och plantera japanska körsbärsträd i den ståtliga labyrinten som ligger i Engelska parken. Den har anor från Gustav III:s tid, och är idag gjord av gräs.

Enligt Mitt i har Statens fastighetsverk skickat in en ansökan om att få plantera 29 körsbärsträd i labyrintens gräsoval – men fått nej.

Det är Riksantikvarieämbetet som nobbar förslaget, med följande motivering:

"RAÄ bedömer att träd, om det ska bli aktuellt med återplantering i labyrintboskéens stora gräsoval, behöver vara av historiskt lämplig sort".

Hur inblandad Silvia och kungen varit i önskan om att få körsbärsträd på trädgården förblir en hemlighet – men visst kan man tänka sig att de skulle uppskattat att njuta av de rosa blommorna när våren kommer, men så blir alltså inte fallet.

Foto: TT

Annons