Tv-doktorn köper inte hovets förklaring om Silvia: "Inte i min värld"
Många höjde på ögonbrynen när bilder på drottning Silvia från veckans finska statsbesök började florera.
Anledningen? Drottningen dök upp med ett rött öga.
Drottning Silvias röda öga väckte oro
Mitt i det fullspäckade statsbesöket, där våra svenska kungligheter fick finbesök av Finlands presidentpar Alexander Stubb och Suzanne Innes-Stubb, syntes Silvia med ett illrött öga.
Men det ser värre ut än det är, förklarade hovet.
– Drottningen har utsatts för kalldrag i ögat. I övrigt mår drottningen bra, förklarade hovet informationschef Margareta Thorgren för Svensk Damtidning.
Kalldrag sker särskilt under kallare månader, när temperaturen skiljer sig drastiskt inomhus och utomhus.
Läkaren tror inte på hovets förklaring kring Silvias öga
Thorgren meddelade senare till Expressen att drottningen tackade för all omtanke och att ögat är på bättringsvägen.
Men det är inte alla som köper hovets förklaring på drottning Silvias röda öga.
I en intervju med Expressen förklarar tidigare experten i SVT-programmet "Fråga doktorn", läkaren Karin Granberg, att kalldrag bara är en av flera förklaringar på det röda ögat.
Och enligt henne är just den förklaringen osannolik.
– Inte i min värld i alla fall.
VIDEOS FRÅN svenskdam
"Bakomliggande trauma"
Däremot vill Granberg inte ställa någon diagnos på drottningen, utan menar att man inte kan utesluta andra typer av blödningar.
– Det kan vara en hockeyspelare som har fått en puck i ögat, då brister ett kärl och man får en blödning som sprider ut sig i ögat. Men nu pratar jag inte om drottning Silvia. Jag har inte sett hennes öga.
Som läkare finns det flera saker att fokusera på när en patient kommer in med "ett ensidigt rött öga". Bland annat om det handlar om ett bakomliggande trauma.
– Har det varit våld mot ögat som gör att ett blodkärl har gått sönder? Sedan måste man kontrollera blodtrycket, ett kärl kan brista om ett blodtryck är väldigt högt till exempel, säger Karin Granberg.
Läkaren ser till färgen på ögat
Nästa steg är att se över vilken typ av blödning det är – baserat på bland annat färg och fyllighet.
Vid högt tryck eller inflammation är ögat jämnrött, rosa och mer blodsprängt. Är det istället knallrött kan det handla om ett brustet blodkärl eller hyposfagma, då blodet sjunker och lägger sig "som ett rött hav i ögat".
"Ser väldigt allvarligt ut"
Det sistnämnda är ingenting farligt, menar Karin Granberg, även om det kan se dramatiskt ut.
– Det ser väldigt allvarligt ut, men när man har uteslutit andra saker, får de leva ett vanligt liv. Och om jag har förstått det rätt så gör drottningen det, och fortsätter representera, avslutar läkaren i intervjun med Expressen.