Unik kartläggning! Här är Victorias kungliga hattskola
Varsågoda – här är din kungliga hattskola!
👑 Modistens expertknep
👑 Stor bildspecial
👑 Så tillverkas kungliga hattarna
Hatten är huvudsaken för svenska stjärnmodisten Malinda Damgaard. Hon ger oss en guidetur genom djungeln av kungliga hattarna. Vad är det egentligen de bär, varför ser hattarna så olika ut – och vem av kungligheterna bär dem bäst?
Vill göra en hatt till drottningen
Svenska, prisbelönta stjärnmodisten Malinda Damgaard har skapat hattar till kungligheter och celebriteter. Kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia använder hennes kreationer. Men hon drömmer fortfarande om att få designa en hatt åt en alldeles speciell person.
– Jag skulle vilja göra en hatt åt drottning Silvia. Det skulle vara väldigt roligt, säger hon till Svensk Damtidning.
Melinda Damgaard började som praktikant hos världsberömde modisten Philip Treacy och arbetade med honom i London i 4,5 år.
– Det var fantastiskt roligt. Philip är snäll, blyg, talangfull och vi jobbade så mycket ihop att vi blev väldigt goda vänner.
Till butiken på Elizabeth street kom flera kvinnliga medlemmar ur den brittiska kungafamiljen ofta för att beställa och prova sina hattar. Prins Charles hustru, hertiginnan Camilla, var flitig kund.
–Jag gjorde i princip alla hennes hattar. Vi har nämligen samma storlek och form på huvudet. Passade hattarna på mig så passade de på henne.
Prinsessgarderoben behöver ofta uppdateras med nya hårband, diadem och hattar av olika slag. Royal Ascot är den stora hattparaden.
– Där är hattarna lika viktiga som hästkapplöpningarna, säger Malinda.
Då är det full fart hos Philip Treacey. Den kände hattdesignern gjorde bland annat en ljusgrön “parabolhatt” till prinsessan Eugenie.
– Hon körde sin Mini (Cooper) och parkerade utanför butiken och var alltid glad och trevlig. Jag själv äger en hatt i samma modell, som Eugenies ljusgröna, men den är midnattsblå med svart kris kross och svart blomma och fjädrar med gul fjäril. Även jag bar min på Royal Ascot, berättar Malinda Damgaard.
Prinsessan Beatrice beställde också sina huvuddekorationer hos Philip Treacy, liksom Chris O’Neills mamma, Eva O’Neill och systrar.
När prinsessan Madeleine bodde i London började hon också bära hatt från Philip Treacys butik på Elizabeth Street i Belgravia, samma område där Madeleine och Chris bodde.
Melinda har varit verksam i Stockholm länge och gjort hattar till våra prinsessor.
– Då har jag jobbar mycket med stylisterna. Men vissa kunder har mer eget tycke och smak, säger Melinda.
Modistens expertknep
– Viktigast är att kunden känner sig bekväm. Det ska kännas avslappnat och skönt, inte påtvingat.
Jag gör egna diadem med bomullsbeklädd ståltråd och använder ett mjukare material. Vissa använder klämmor, men jag använder fina små loops, öglor som man kan sätta fast med hårnålar.
Ett bra knep är att färga in diademet i samma hårbottenfärg som kunden har. Det har jag lärt mig av Philip Tracey.
Ibland gör man två stycken huvuddekorationer till ett event för att de inte vet vilken outfit de ska ha, säger Melinda, som i dag bor med sin son Elis, 4, i sin hemstad Göteborg. Hon studerar vid sidan av sin modistverksamhet.
Designat rosetten
– Det är mycket möjligt att det är jag som tillverkat rosetten, då jag brukade göra dem när jag arbetade för Philip. Jag själv äger en hatt i den här modellen, men den är midnattsblå med svart kris-kross och svart blomma och fjädrar med gul fjäril. Även jag bar min på Royal Ascot. Bananfiber heter sinnamay på engelska, berättar Malinda Damgaard för Svensk Damtidning.
Här ser vi danska kronprinsessan Mary i hatt signerad Philip Tracey.
– En mycket vacker hatt där kronan är tillverkad av parrasisal och brättet av bananfiber dekorerat med en elegant sidenblomma, berättar Malinda Damgaard.
Prinsessan Margret hade kunglig stil och bar den här härliga varianten.
– Det är lager av crinor som ser ut att ha en stråhatt som bas. Roligt 90-tal.
Hertiginnan av Cambridge bär ungdomliga huvudbonader.
– Kate har här en coiffe av parrasisal och bananfiber med turkosa pärlor. 50-60-tal.
Malinda Damgaard: – Detta är en elegant disk tillverkad av flätad plaststrå. Fjädrarna ser ut att vara från en emu och vita blommor tillverkat av gåsfjädrar gissar jag på.
Slokhatt och en fedora tillverkad av kaninfilt. Den typen av hårfilt kallas för ”Antelope”.
– Även här en slokhatt av kaninfilt som färgats midnattsblå. Den här kvalitén kallas enkelt för ”hårfilt”. Svart ripsband runt kullen, förklarar Malinda Damgaard.
Kronprinsessan Victorias filthatt bakifrån ser vi på bilden ovan.
Prinsessan Madeleine med utsläppt hår och en hatt med blomsterdekoration.
Drottning Máxima har på denna bild en hatt tillverkad av bananfiber och kantat av ripsband. Bananfiber rosette.
Prinsessan Laurntien av Nederländerna har djärv stil och vågar verkligen ta ut svängarna. Hon älskar färger och hennes huvudprydnader brukar väcka uppseende. Den här hatten är av det modestare slaget för att vara prinsessan Laurentien.
Foto: TT