Statliga kanalen: "Prinsessan Estelle kallar till presskonferens – det kommer hon att säga"
Prinsessan Estelle, vår framtida drottning, är redan nu en stjärna. Hon firade sin tolfte födelsedag i februari, men trots sin ringa ålder känns det som att hon alltid har varit med oss.
Många undrar såklart vilken sorts individ hon kommer att bli som vuxen. Kommer hon att gå i mamma Victorias fotspår – eller bli ett helt egen slags kunglighet?
Statliga kanalen: "Prinsessan Estelle kallar till presskonferens"
I Morgonpasset i P3 pratade David Druid och Linnea Wikblad om Estelles framtid ur en väldigt specifik synvinkel. Diskussionen tog avstamp i en artikel om den amerikanske lingvisten Nathan Young. Han menar att förortssvenskan kommer att få ett allt större inflytande över språkutvecklingen. Även i Stockholms slott.
"Young säger att språkliga innovationer ofta uppstår i lägre klasser, men nu hörs Stockholms-E:et även hos kungen", kan man läsa i SVT:s artikel.
Detta har Linnea och David roligt åt. De målar upp ett scenario där Estelle börjar prata med ortenslang.
– Tror du prinsessan Estelle kommer vara så: "Bror"?. Prinsessan Estelle kommer att ha presskonferens och säga: "Bror".
– Tjooo pressen. Min nästa fråga går till bram längst bak, fyller David i.
– Min fucking bram, avslutar Linnea.
"Kungen är den siste stockholmaren"
Lars Melin är språkforskare. I boken Fint språk kommer han inte på hur kungen och hans barn pratar. Deras sociolekter skiljer sig åt, menar Lars.
– Jag brukar säga att kungen är den siste stockholmaren. Han har förädlat ekensnacket. När han växte upp var det så som de tunga grabbarna snackade på Kniv-Söder. Han skaffade sig en attityd, rent språkligt, säger Lars till Svensk Dam.
VIDEOS FRÅN svenskdam
– Victoria har dresserats för sitt språk. Hon skulle prata vad man kan beskriva som “mainstream-svenska”. Man tänkte sig att svenskarna i gemen var mer bekväma med det, säger Lars.
Prinsessan Madeleine pratar i stället mer av en “brat-svenska”.
– Hon pratar Stureplans-aktigt. Det man märker mest är de öppna vokalerna. Det är därför man har kallat henne för ”Madelääään”. Det är en lätt nasalering också. En bladning av fonetik och attityd, säger han.