Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Välkommen till prinsessornas favoritrestaurang i New York

22 jan, 2018, 16:03
AvRed Aktionen
Fabio Granatos 
italienska Serafina-
restauranger är i dag hela 
30 stycken över världen. 
Vi träffade honom på Serafina i New York. Och här har ingen mindre än prinsessan Sofia arbetat i flera år!
Annons

VINJETT/ Kungliga favoriter

Text och foto: Catarina Lundgren Åström, IBL

Serafina tillhör den svenska kungafamiljens favoritrestauranger i New York. Traditionen inleddes redan av kronprinsessan Victoria när hon var i New York 1998. Serafina hade bara några år tidigare slagit upp dörrarna till sin första restaurang i hörnet 79:e gatan och Madison Avenue.

Läs också: Här shoppar Chris O´Neill sina kostymer – välkommen till Rose &Borne!

Victoria var ofta där med sina vänner och de älskade de vedugnsbakade pizzorna och andra italienska läckerheter. När sedan Madeleine flyttade till New York var Serafina den självklara platsen där hon valde att träffa sina väninnor.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Det var när han var skeppsbruten Fabio Granato bestämde sig för att öppna restaurang – om han överlevde…

För prinsessan Sofia är det mer än bara en favoritrestaurang. Hon jobbade nämligen på Serafina under flera år när hon bodde i New York.

Annons

– Sofia var verkligen en  del av vår familj, säger Serafinas ägare Fabio Granato när Svensk Damtidning träffar honom i New York.

– Hon var så trevlig och fin mot alla och hade alltid ett stort leende. Det var alltid lika trevligt att slå sig ner och prata med henne, speciellt om jag hade haft en stressig dag. Sofia arbetade på Serafina på 55:e gatan och Broadway.

– Hon var en sådan underbar person och nu har hon blivit prinsessa! Till en början blev jag lite chockad när jag hörde det men hon är verkligen välförtjänt att bli det och jag är säker på att hon gör ett mycket bra arbete.  Det gjorde hon redan när hon jobbade här. Jag är så glad för henne, säger Fabio och brister ut i ett stort leende.

Läs också: Följ med till en av Stockholms populäraste förortskorgar – kungliga favoriten Yolo

Madeleine äter ofta på Serafina när hon är i New York.

Vi träffas på hans Serafina på 61:a gatan mellan Madison och Park Avenue. Efter att första restaurangen öppnades har de vuxit snabbt och i dag har de inte mindre än 30 restauranger över världen. Bara i New York hittar man tolv stycken.

Annons

Läs också: Välkommen in till en av kungaparets favoritrestauranger – Coco & Carmen

De hoppas också på att snart kunna öppna i Skandinavien. Speciellt Sverige har en speciell plats i Fabios hjärta. Det är där han har sin egen ”prinsessa” – dottern Francesca Filippa som är tre år. Hon bor i Göteborg med sin mamma och Fabio kommer och hälsar på så ofta han har möjlighet.

Fabio tillbringade själv sin uppväxt mellan Torino och Rimini i Italien.

Prinsessan Sofia jobbade hos Fabio i flera år – innan hon träffade prins Carl Philip.

Att han hamnade i New York var lite av en slump. Han kom hit som turist under ett lov när han studerade på universitetet och blev kvar.

– Jag gick en kväll på Studio 54 och bestämde mig sedan för att stanna, säger han med ett skratt.

Året var 1978 och Fabio säger att han alltid varit lite av familjens svarta får och de blev inte glada över att han tänkte stanna och därmed inte ta den examen han förväntades ta.

Annons

– Men jag hittat mitt sätt att ta mig runt i New York och det var kanske ödet som förde mig hit. Jag känner mig fortfarande överlycklig varje dag jag vaknar och älskar mitt jobb.

Läs också: Här shoppar Chris O´Neill sina kostymer – följ med in till Rose & Borne!

Det märks också på stämningen i Fabios restauranger. Det är kärleksfullt och välkomnande och nu när lunchgästerna börjar strömma in har Fabio fullt upp med att hälsa på alla som han känner.

Idén att öppna en italiensk restaurang föddes när han och kollegan Vit torio hamnade i sjönöd i en båt utanför Long Islands kust.

Läs också: Madeleines egna ord om New York

– Vi hade lånat en katamaran och jag visste ingenting om båtar. Vinden var så stark och vi flög fram över vågorna och helt plötsligt gick masten av. Där satt vi i badbyxor och det blev kallare och kal- lare och inte en båt syntes till. Det här var före mobiltelefonernas tid. Då började vi prata om mat och vi bestämde oss för att om vi överlevde skulle vi öppna en riktigt bra italiensk restaurang med vedeldad pizzaugn med lavastenar från Vesuvio.

Och sagt och gjort …

Det 17 juli 1995 slog de så upp dörrarna till sin Serafina, på 79:e gatan.

– På öppningsdagen var Vittorio och jag iväg och köpte lite fler grytor och annat som fattades när vår manager ringde och sa att stället var packat. Och vi som inte ens gjort färdigt entrén. När vi kom dit var det en kö runt hela kvarteret, säger Fabio och skrattar.

Annons

Läs också: Därför betyder New York så mycket för prinsessan Madeleine

Listan över alla celebriteter som besökt Serafina är lång.

– Jag kommer så väl ihåg en av de första dagarna när vi öppnade. Runt ett av de runda borden satt kungen av Spanien och exkungen av Grekland och en kunglighet från Italien med sina familjer. Tre stora kungliga familjer runt samma bord! Och vid andra bord satt helt vanliga människor. Själv satt jag vid ett hörnbord och blickade ut över denna mix av folk som verkade trivas gott och var så avslappnade, och det kändes väldigt bra.

Att driva restaurang är en tuff business och Fabio säger att det är väldigt viktigt att ha kul, att vara öppenhjärtig och se möjligheter framför problem. Ett annat råd är att aldrig fatta viktiga beslut när du är stressad.

Läs också: Turerna kring Sofia och Carl Philips drömhus: “Ett dilemma”

En svensk prinsessa har jobbat här och skylten till Serafina är blågul, det finns många svenska kopplingar …

– Ja, det känns som Serafina har ett alldeles speciellt förhållanden till Sverige, säger Fabio innan det är dags att kavla upp ärmarna och fortsätta den fullbokade dagen.

 

Annons