Vändningen för Victoria och Carl Philip: Efter sprickan "Förstår hur snett det har hamnat..."
Enda sedan nedkomsten har Victoria och Carl Philip varit i strålkastarljuset.
Folk var som tokiga för att få en första glimt av kungligheterna som i framtiden skulle representera Sverige.
Först föddes kronprinsessan Victoria 1977 och drygt två år senare, 1979, föddes prins Carl Philip.
Ända fram till 1979 hade Sverige manlig tronföljd. Då beslutade riksdagen att även en förstfödd kvinna skulle kunna ärva tronen och därmed också bli statschef. Lagen slog i kraft 1980 och Victoria blev tronföljare efter sin pappa kung Carl Gustaf.
Beslutet tog emot mindre bra av kungen som under 1980–talet berättar att han anser beslutet märkligt. Kungen har svårt för att beslutet, i monarkens mening, togs retroaktivt.
År 2022, under en inspelning på hösten med SVT, håller kungen fast i sin åsikt:
– Min son, prins Carl Philip, var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt, tycker jag. Så kan man inte göra, säger kungen i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar.
Han påpekar däremot att det inte ska finnas något ont mellan syskonen pågrund av grundlagsändringen.
– Jag har inte uppfattat att det är några problem mellan syskonen. De tar det bra sinsemellan. Hon är ju väldigt engagerad, självfallet. Det har jag ju förstått, säger kungen i en extrainsatt intervju för SVT.
Så kan Victoria och Carl Philip prata om uttalandet
Relationsrådgivaren Charlotte Sander berättar att det finns möjlighet för Carl Philip och Victoria att hantera kungens uttalanden på olika sätt.
— Det beror på vilken kommunikation de har mellan sig. Carl Philip är ju ganska oskyldig i det här. Det är däremot viktigt hur han agerar. Tycker han att det är självklart att det ska vara en man, då kan ju det bli tvister, menar Sander.
Hon fortsätter att understryka att det kan bli svårt för kungligheterna att ta upp ämnet:
— Det kan bli ett jobbigt samtalsämnet. Det är ganska hårt och jobbigt att behöva slåss mot något så gammalmodigt som kvinnligt eller manligt i dagens samhälle.
Det beror på hur syskonen väljer att hantera det alltså?
— Ja, precis, dels om hon har förståelse för att han är ganska oskyldig i det här och att han förstår hur snett det har hamnat i kungens tänk.
Hovet: Ingen stor sak i familjen
När Svensk Damtidning pratar med hovets informationschef Margareta Thorgren låter det så här:
– Han (kung Carl Gustaf reds anm.) beskriver sin känsla från när beslutet fattades och att det togs retroaktivt. När väl beslutet och grundlagsändringen fattades så var det klart att han accepterade och stod bakom det, säger Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.
Hon tillägger att uttalandet inte har orsakat problem i familjen.
– Det här är ingen stor sak i familjen. Det är en fråga i media som har blivit väldigt, väldigt förstorad.
Foto: TT