Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Var ska Victoria föda? Här är alternativen

26 jan, 2016, 10:08
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons
victoria-1-ste

Den 23 februari 2012 klockan 00:30 på natten anlände kronprinsessan Victoria och prins Daniel till förlossningsavdelningen på Karolinska sjukhuset i Solna i en av hovets svarta bilar. Fyra timmar senare, klockan 04:26, såg Sveriges nya lilla prinsessa, Estelle, dagens ljus. Men hur kommer Victoria göra med barn nummer två? Blir det en favorit i repris på Karolinska eller föder hon hemma på Haga? Eller blir det ett helt annat val? Svensk Damtidning har listat de olika alternativen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Victoria-Daniel-Estelle-hovet

Karolinska

Varför det blev just Karolinska som kronprinsessan födde på första gången berodde på två saker: för det första är kronprinsessan en otroligt traditionsälskande person. Hon gör gärna precis som sin far och mor en gång gjorde. Eftersom kronprinsessan också är född på Karolinska, den 14 juli 1977, klockan 21:45, var det för kronprinsessan en självklarhet att också hon skulle föda där. Som förstagångsföderska ville hon föda på sjukhus och vad passade bättre än att gå i sin egen mors fotspår och föda på just Karolinska i Solna. För det andra bor kronprinsessan Victoria bara minuter från Karolinska. Sjukhuset ligger nämligen bara ett stenkast från Haga Slott. Nära och bra helt enkelt. Och tryggt förstås.

Annons

Blir det Karolinska igen?

Detta talar för: Nära och bra. Kronprinsessan och Daniel var oerhört nöjda förra gången.

Detta talar mot: Kronprinsessan är traditionsbunden. Eftersom Silvia födde sitt andra barn på hemmaplan vill Victoria göra det också.

BB Sophia

Innan det blev känt att prinsessan Madeleine skulle föda sitt andra barn på Danderyds sjukhus skvallrades det om att hon valt omskriva BB Sophia för sin förlossning. BB Sophia är en privat förlossningsklinik i Stockholm som ligger på Östermalm vid Norra Djurgården, i anslutning till Sophiahemmet. BB Sophia öppnade den 3 mars 2014, och har en kapacitet för 4 000 förlossningar per år. Drygt 80 barnmorskor arbetar på BB Sophia, de flesta har rekryterats från de andra förlossningsklinikerna i länet. Chefsbarnmorska är Gudrun Abascal, känd för bland annat succéboken “Att föda”.

– Jag hoppas att BB Sophia ska innebära en bra start i föräldraskapet, och bidra till att man höjer blicken. Kvinnor ska inte bara snabbt in och föda barn. Vi ska erbjuda ett helhetskoncept. Vi ska minimera antalet personer som föräldrarna möter så att de inte ska behöva upprepa sin historia eller byta avdelning, har Gudrun berättat.

Annons

BB Sophia har dock fått utstå en del kritik, bland annat för bristen på tillgång till intensivvårdsplatser.

Blir det BB Sophia?

Detta talar för: Många kvinnor i kretsen kring kronprinsessan Victoria har valt privata förlossningskliniker, bland annat just BB Sophia och BB Stockholm på Danderyds sjukhus. Garanterat har kronprinsessan sett sig om i vänkretsen efter deras upplevelser och intryck.

Detta talar mot: Kronprinsessan gillar inte att märka ut sig. BB Sophia har ibland kallats för “lyx-BB”, att föda på ett sådant går emot det mesta som kronprinsessan tror på.

 

victoria-ste

Hemma på Haga

Kronprinsessan Victoria älskar att bo på Haga Slott.

– Även om andra bott på slottet är Haga så mycket prinsessan Sibylla, prins Gustav Adolf, Hagasessorna och även Lillprinsen för mig. Det kan kännas märkligt, men jag har aldrig haft möjligheten att träffa mina farföräldrar och att få komma till Haga ger mig en känsla av att komma dem närmare, har hon berättat i en intervju.

Annons

På Haga är ju dessutom kungen, och tre av hans systrar: Desirée, Birgitta och Christina, födda. Kronprinsessan gillar att sluta cirklar. Om hon föder på Haga skulle därmed ännu en cirkel vara sluten.

Blir det Haga Slott?

Detta talar för: Kungligheterna föder gärna hemma. Drottning Silvia födde exempelvis både Carl Philip och Madeleine därhemma. Victoria gillar att göra som sin mor, hon gillar att hålla hårt i traditionerna.

Detta talar mot: Kronprinsessan är en modern kvinna. Hon förstår vilka risker som finns om man föder hemma och vill, trots att läkare och sådant kommer att finnas på plats, ha tillgång till allt ett sjukhus har att erbjuda.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures, Kungahuset.se

Annons