Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Vi avslöjar! Hemliga 40-årspresenten till Victoria

01 nov, 2017, 14:00
Den speciella gåvan överlämnas nästa vecka.
Annons

På onsdag kommer kronprinsessan Victoria till Gripsholms slott, i ett alldeles särskilt ärende. Där ska hon nämligen ta emot en mycket speciell 40-årspresent – ett unikt 40-årsporträtt av hennes själv.

– Det är ett svartvitt fotografi och det är taget av fotografen Thron Ullberg, säger Mattias Robertson som är pressansvarig på Nationalmuseum.

– Jag har själv sett det och det är väldigt fint! Det här är ju kronprinsessans 40-årspresent och i samband med överlämnandet får hon ett eget exemplar.

Det är Nationalmusei Vänner som donerar porträttet till Nationalmuseum, som ju har ansvar för Statens porträttsamling. Det är världens äldsta nationella porträttsamling och den visas just på Gripsholms slott. I sommar kan alla beundra Victorias porträtt på plats.

Att medlemmar av kungafamiljen avporträtteras i samband med jämna födelsedagar är tradition. Porträttet av drottning Silvia målade konstnären Urban Larsson till hennes 70-årsdag 2013. Under sittningarna hemma på Drottningholms slott fick drottningen sitta stilla på sin stol i hela 20 timmar.

Ett annat berömt porträtt är Bruno Ehrs svartvita foto av kungen, där han sitter halvt tillbakalutad på en stentrappa på Skeppsholmen i Stockholm med slutna ögon. En bild som togs i samband med Stockholms 750-årsjubileum och som kungen gillade skarpt!

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Foto: Per Arvidsson, Stella Pictures

Annons