Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Vi avslöjar! Så blir kungaparets statsbesök i Tyskland

22 sep, 2016, 14:02
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Nedräkningen har börjat! Om två veckor inleder kungaparet sitt första statsbesök i Tyskland på 23 år och intresset är enormt. "Tyskarna betraktar nästan kungaparet som rockstjärnor" säger hovet informationschef Margareta Thorgren.
Annons
Kungaparet-Ibl

Den 5 oktober fortsätter kungaparet det kungliga superåret med en resa till Tyskland. Statsbesöket blir det första på 23 år och Utrikesdepartementet, i samråd med den tyska delegationen, har planerat för ett intensivt program. I vanliga fall pågår den här typen av besök i tre dagar men den här gången stannar kungaparet i fyra. Dessutom följer tre ministrar med från Sverige – istället för en.

När kungen och drottningen kommer fram till Berlin kommer de att mötas av 21 kanonskott. Därefter väntar en välkomstceremoni på Schloss Bellevue – förbundspresident Joachim Gaucks bostad. Samma kväll kommer de även att träffa förbundskansler Angela Merkel på en flott statsbankett.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Dagen efter, den 6 oktober, fortsätter besöket i Hamburg dit kungaparet tar sig med tåg. Där ska de bland annat närvara vid ett seminarium om ”Nycirkus och metoder för inkludering” på Chamäleon Theater.

Annons

Temat för statsbesöket är innovation med fokus på digitalisering, hållbarhet och öppenhet. Besöket ämnar stärka de politiska, kulturella och ekonomiska banden mellan länderna. Och eftersom det sker samma år som Silvia firar 40 år som drottning så är intresset enormt.

– Tyskarna betraktar nästan kungaparet som rockstjärnor, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

På lördagen, den 7 oktober, står besök i städerna Wittenberg och Leipzig på schemat. Där ska kungen bland annat få en inblick i forskningen vid Max Planck-institutet medan drottningen talar vid ett Childhood-seminarium. Ja, nog blir det här statsbesöket större än vanligt. Men så handlar det ju också om drottningens kära hemland och landet där hon en gång förälskade sig i en kung.

Av: Ellen Mygård Lindén.

Foto: IBL.

Annons