Vi vet favoriterna i det kungliga skafferiet!
Werner Vögeli var sedan år 1977 hovtraktör och komponerade hundratals nya smakupplevelser till Sveriges kungapar. I boken Hovtraktören Werner Vögelis festmat från Stockholms slott, berättar stjärnkocken att den gamle kungen, Gustaf VI Adolf, och drottning Louise helst ville ha beprövade råvaror. En varm soppa inledningsvis, sedan en fiskrätt följd av en huvudrätt som exempelvis kall järpe.
Kungliga favoriter
Till dessert valde de gärna flamberade körsbär, persikor eller ananas med glass till. Drottning Louise speciella favoriträtt var bräserad, lättrimmad kalvsadel med madeirasås och säsongens grönsaker. Kungen älskade italiensk mat, speciellt Fettuccine alla Alfredo, kokta nudlar med smör och nyriven parmesan.
Med vår nuvarande kung blev det andra bullar i köket. Soppan ströks från menyn, för tråkigt, tyckte Carl XVI Gustaf. Fettsnålare kost infördes med mindre smör och grädde och mer av olivolja. Fisk är kungens absoluta favorit. I stället för den traditionella sjötungan föredrar han havets läckerheter, såsom marulk, havskatt och gös men även pilgrimsmusslor – och grodlår. Bernadotterna från Pau gillar förstås fransk cuisine.
– Kungen är mycket matkunnig och det han helst vill ha är stekt abborre. Svensk sommar smakar det, har Stefano Catenacci, som 2012 utsågs till hovtraktör av kungen, berättat för Svensk Damtidning.
Prinsessan Madeleine ratar rött kött
Italiensk mat gillar kungaparet också. Vitlöksdoftande pasta. En hejare på att laga italiensk mat är ju även prinsessan Madeleines man, Chris O’Neill. Hans spaghetti aglio olio – oh, la la!
– Det är ditt trumfkort, för att charma tjejer … sa prinsessan Madeleine roat i Skavlan. Själv äter hon inte rött kött, men vitt kött går bra, såsom kalv. Grönsaker och mycket vatten är hennes skönhetskur.
Silvias älskar västkusthummer
Drottning Silvia tänker på formen och vill ha mer grönsaker och mindre av sötsaker. Hon älskar västkusthummer och gör egen citronsaft enligt ett tyskt, beprövat recept, som hon gärna bjuder barn och barnbarn på i Sollidenbersån.
Kronprinsessan Victoria har dessvärre inte ärvt sin mammas kökstalang och är enligt uppgift ingen hejare vid spisen. Hon bjöd hem Daniel på fettsnål wok, men tyvärr smakade middagen allt annat än bra, sägs det.
Victoria imponerade inte på Daniel i köket
Daniel föll knappast för Victorias kokkonst, något som de två brukar skämta om. Båda är noga med vad de äter. Prins Daniel äter inte kött och dricker inte heller alkohol, något också kronprinsessan är sparsam med.
Prins Carl Philip har också påverkats av sin vegetarian till hustru och äter mer grönt än förr i tiden. Sofia väljer bort kött helt och väljer istället ekologiska råvaror från växtriket.
Fina fisken för Carl Philip
Prinsen är matlagningsintresserad som sin far och medverkar som jurymedlem i Årets kock. Gös är en favorit hemma vid middagsbordet i Villa Solbackens nyrenoverade kök. Det valde paret också på menyn när de gifte sig.
Prinsessan Désirée gillar också fisk, men då ska det vara lax. Vid sin bröllopsmiddag den 5 juni 1964 njöt den nyblivna friherrinnan Silfverschiöld och alla middagsgäster av en delikat rosaskimrande förrätt, Sole Princess Désirée.
Prinsessan Désirée lagar vilt
Då sonen jagar mycket på slottet Koberg så lagar Hagasessan mycket vilt. Mustiga grytor och bokspånsrökt korv från egna Koberg Vilt äter hon med god aptit. Speciellt vintertid.
Drottning Margrethes passion
Tvärs över sundet har drottning Margrethe njutit av sina favoriter på julbordet, risgrynsgröt med mandel, brinnande plumpudding och kransekage.
Frederik gillar lakritsfiskar
Kronprins Frederik är också fiskälskare precis som vår kung, men hans favorit är inte av det nyttiga Omega 3-slaget utan är ena sega rackare. Lakritsfiskar, eller ”Swedish fish” som godiset kallas, inhandlas titt som tätt av den danske tronföljaren. Sommartid storhandlar kronprins Frederik precis som vilken semesterfirare som helst när familjen vilar ut på vinslottet Château de Cayx i Frankrike. Kundvagnen är rågad med vanlig mat och andra godsaker som chips, Orangina och öl.
Prins Laurent av Belgien äter det mesta, något som hans hustru Claire är medveten om. Hon försöker få honom att inte äta så sent på kvällarna, en ovana Laurent haft sedan barnsben. Nattmackor med ost, belgisk choklad och moules marinières slinker ner. Pommes frites är en kulinarisk “rätt” från Belgien. Nyligen kunde vi se prins Laurent bjuda sin son på ett litet mellanmål i korvkiosk. Prinsessan Claire är från England och gillar fish and chips.
– Det enkla är det goda, säger hon.
Läs mer
Här äter Estelle kokostopp i Wien – se våriga bilderna på mor och dotter!
Victorias och Daniels impulsbeslut – ändrade schemat för mysig kvällsdejt!
Här är receptet till drottning Elizabeths goda julkaka!
Foto TT