Victoria kräver särbehandling på Nobel – tagit ett snack med de anställda
Alldeles nyss fylldes Blå Hallen med de 1 300 gäster som har äran att få närvara på årets Nobelmiddag – och vid honnörsbordet hittar vi kungafamiljen.
Här sitter de redo att avsmaka den noggrant ihopsatta trerättersmenyn som i år består av säsongsbetonade råvaror, och faktiskt gröt.
Men det är också här, kring maten, som vi vet att kronprinsessan Victoria kräver särbehandling – och det av goda skäl.
Därför kräver Victoria specialbehandling
Nobelmenyn hålls hemlig in i det sista men vid 19-tiden, då middagen officiellt drog igång, kunde den äntligen avslöjas.
Förrätten är getost fylld med Libsticka, huvudrätten är rostad kycklingsky med Pomme de Vie som serveras med fullkornsgröt, och efterrätten terrine på karamelliserade Fridaäpplen med brynt smörkaka på jordmandel som serveras med glass.
Så kungafamiljen har minst sagt en smaklig måltid framför sig. Men för kronprinsessan Victoria finns vissa krux.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Det är nämligen sedan tidigare känt att kronprinsessan är glutenintolerant, och det avslöjades faktiskt i samband med Nobel.
Året var 2015 och stjärnkocken Sayan Isaksson kunde avslöja att två prinsessor beställt specialkost kvällen till ära:
Vegetarianen Sofia, och glutenintoleranta Victoria.
Anställda informerade om Victoria
Att vara glutenintolerant innebär att man inte tål proteinet gluten som man hittar i vete, råg och korn.
Men sådant här informeras de anställda om långt innan det är dags att servera maten. Det är ett snack som tas med kocken själv – sedan är det noggrant med att rätt mat hamnar på rätt plats.
Foto: Skärmdump SVT