Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Victoria och Daniels tårfyllda beslut – kunde man ana

24 sep, 2024, 05:00
author Victoria Morand
Victoria Morand
Paret har fattat ett gemensamt beslut – det är som man trott.
Annons
Silvias djupa sorg efter dödsfallet i familjen • Drottning Margrethe i otäck fallolycka • Kates nya underbara glädjebesked – 3 kungliga snackisar från vecka 38!Brand logo
Silvias djupa sorg efter dödsfallet i familjen • Drottning Margrethe i otäck fallolycka • Kates nya underbara glädjebesked – 3 kungliga snackisar från vecka 38!

Prinsessan Estelle och prins Oscar är idag 12 respektive 8 år gamla. Trots deras unga ålder är de minst sagt rutinerade kungliga proffs och sköter sig alltid galant när de är ute på kungliga uppdrag!

Estelle och Oscar är verkligen ansiktet utåt för att växa upp i strålkastarljuset – redan innan de föddes var de kända!

Men när de väl kom till världen så var kronprinsessan Victoria och prins Daniel tvungna till att göra ett tårfyllt beslut – iallafall för deras förstfödde, Estelle.

Annons
Vackra Estelle! Mikael Fritzon/TT

Hela Sverige i chock!

Just nu går det en snackis på stan – vad ska prins Carl Philip och prinsessan Sofias fjärde barn heta?

Detta samtalsämne tar alltid över nyhetsflödet när en ny liten prins eller prinsessa ska välkomnas till världen. Och när kungen och drottning Silvias första barnbarn skulle komma till världen 2012 var det inget undantag!

Oftast är det gamla släktnamn som presenteras som de främsta kandidaterna på bettingsidor och hos kungliga experter.

Annons

När Estelle sedan föddes den 23 februari 2012 kunde kungen äntligen meddela hennes namn vid en traditionsenlig konselj – och det var inte många som hade prickat rätt på att hon skulle heta just Estelle. I Svenska Dagbladets chatt låg namnen Sophia och Astrid i topp – och Estelle var det inte ens tal om.

– Hennes tilltalsnamn är Estelle. Sen blir det Silvia, Ewa och sen Mary. Nu har vi fått en liten prinsessa med namnet Estelle i Sverige och det är vi alla väldigt glada för, berättade kungen.

En av Estelles första framträdanden! Mikael Fritzon

Victoria och Daniels känslosamma beslut

Namnet Estelle blev snabbt en snackis – hur kom kungligheterna fram till detta namn?

Annons

Journalister över hela Sverige började gräva i arkiv för att ta reda på om namnet funnits med i kungliga sammanhang innan.

Riksmarskalk Svante Lindqvist berättade på en pressträff:

– Estelle är ett franskt flicknamn och kommer från latinets Stella. I dag är det bara tusen kvinnor med det namnet. Det är ett släktnamn, Folke Bernadottes amerikanske hustru hette Estelle Manville.

Sen tog Victoria och Daniel ett vackert och känslosamt beslut att döpa Estelle även till Silvia, efter hennes mormor såklart. Ewa efter hennes farmor. Och namnet Mary är en hyllning till hennes fadder drottning Mary, som står kronprinsessfamiljen mycket nära.

Man kan inte annat än att bli rörd av tanken!

Bild: TT

Annons