Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Victoria och kungaparet minns tsunamins offer

09 dec, 2014, 09:46
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons
victoria-ste-2

Annandag jul blir en känslofylld dag för många svenskar. Det har då gått tio år sedan tsunamin drog in över sydostasien och både här hemma och i Thailand ordnas minnesstunder. Nu har kungaparet och kronprinsessan bestämt sig för att närvara vid gudstjänsten i Uppsala domkyrka.

Ärekbiskop Antje Jackelén kommer att förrätta gudstjänsten som börjar klockan 16:00 den 26 december. Flodvågskatastrofen berörde kungafamiljen på djupet och under den första officiella minnesstunden precis efter tsunamin höll kungen ett av sina hittills mest uppskattade tal. Han talade bland annat till alla de familjer som splittrats.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Många barn har förlorat en eller båda sina föräldrar. Jag tror jag vet vad det vill säga. Jag har själv varit ett sådant barn. Min pappa omkom i en flygolycka när jag var mycket liten.

silvia-carl-gustaf-ste-1

Kungaparet kommer till Uppsala för en minnesstund.

I februari 2005 besökte kungaparet för första gången området för att bland annat tacka det thailändska folket för deras hjälp under katastrofsituationen. De överlämnade också pengar till fiskarna i Nam Khem så att de skulle kunna köpa nya fiskebåtar. Kungen och drottningen har också gjort flera privata resor till Thailand. 2011 publicerade de för första gången en privat semesterbild på Facebook från sin jul- och nyårsresa i landet.

Av Liv Sander

Foto: Stella Pictures

Annons