Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Victoria om familjens nya vanor: "Försöker äta mer grönt"

27 dec, 2016, 10:39
AvJohanna Lejon
Annons
Victoria4_735x530

På juldagen, den 25 december, var det många som bänkade sig vid TV4:s nya kungaprogram ”Kungahuset 9-5”. Initiativet är Ebba Kleberg von Sydows och programmet bjöd bland annat på en lång intervju med kronprinsessan.

Ebba och Victoria träffades på Kastellholmen i Stockholm i samband med ett seminarium som jobbar för att rädda Östersjön. Och kronprinsessan berättade bland annat varför hon har valt att engagera sig i just vattenfrågan.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Dels för att jag är uppvuxen nära Östersjön. Den är precis framför mig. Sedan har jag haft engagerade föräldrar som har väckt mitt intresse kring natur och miljö. Framförallt har jag ju det här i huvudet att Östersjön mår så mycket sämre än man tror.

Men hur arbetar man egentligen som ambassadör för Östersjön?

Annons

– Genom att sprida kunskap. Det ser jag som en av de största uppgifterna. Det gäller att vara ifrågasättande. Det ska vara lätt att göra rätt som konsument.

Sedan får Victoria svara på hur medveten hon själv är som konsument.

– Ja, vad ska jag säga? Jag försöker att göra medvetna val men det är väldigt tufft. Det gäller att vända och vrida på produkter och se varifrån de kommer. Sedan försöker jag äta mer grönt.

Och hur får man ett barn i prinsessan Estelles ålder att relatera till miljöfrågan?

– Jag pratar med Estelle ganska ofta om natur och miljö och hur vi påverkar naturen. Inte för att skrämma upp henne utan för att hon ska veta att det vi gör får konsekvenser. Vi har till exempel sopsortering hemma. När vi förbereder något tal och Estelle frågar vad vi gör så kommer ju de frågorna in naturligt.

Av: Ellen Myrgård Lindén.

Foto: TV4, Ibl.

Annons