Victoria tar drottningens plats – sanningen bakom
Från början var det bestämt att det var kungen och drottningen som skulle åka till Tokyo när Japans nye kejsare Naruhito kröns den 22 och 23 oktober, det bekräftade hovets informationschef Margareta Thorgren för Svensk Damtidning tidigare i veckan.
– Men nu har drottningen överlåtit sin plats till kronprinsessan. Det här är andra gången som kungen närvarar vid ett tronskifte i Japan, och det är en naturlig följd att det är kronprinsessan som deltar vid tronskiftet för den nya generationen.
Det betyder att kronprinsessan för första gången tar plats bredvid kungen i ett så viktigt och formellt sammanhang som en kunglig kröning – och det faktum att drottningen därmed kliver åt sidan till förmån för sin äldsta dotter Victoria har väckt uppmärksamhet.
Så vad betyder det?
– Det är en sorts markering: kronprinsessan kliver fram ett steg, inför ett framtida tronskifte, säger Svensk Damtidnings kungliga expert Herman Lindqvist.
– Vi kommer att få se henne ta över fler och fler arbetsuppgifter framöver. Samma tecken ser vi ju i Danmark, där drottning Margrethe har givit kronprins Frederik större ansvar vartefter. Men detta innebär inte att kungen kommer att lämna sin post i förtid. Han kommer att sitta kvar, precis som alla andra Bernadotte-regenter.
Och vad betyder det att Sveriges drottning lämnar återbud till kröningen?
– Det är ingen vid det japanska hovet som tar illa upp för det. Det är rangskalan som är det viktiga här, och det är en fin gest att det är både kungen och kronprinsessan som närvarar från den svenska kungafamiljen.
– Sedan är det som hovet säger, det är naturligt att det är Victoria som åker när det handlar om den nya generationen. Hon och kejsar Naruhito har säkert en privat ömsesidig relation, han har besökt Sverige flera gånger under sin kronprinstid.
– Och jag vet att kronprinsessan tycker mycket om Japan, hon har varit där flera gånger.
Vad tror du att det är som kronprinsessan gillar med den japanska kulturen?
– Den är så annorlunda, det är så rent och prydligt och välsmort och artigt allting. De flesta som kommer till Japan blir lite överväldigade, just eftersom det är så annorlunda. Sedan är det ju också så att det estetiska i den japanska kulturen tilltalar de flesta nordbor.
– Och samtidigt som det finns många ålderdomliga ritualer kring kejsaren, så lever kejsarfamiljen ganska anspråkslöst. Det är aldrig vräkigt! Och det handlar mycket om att arbeta hårt och aldrig överdriva.
Kejsarkröningen – detta händer i Tokyo
• 5 000 officiella gäster från 195 länder väntas till Tokyo. Säkerhetspådraget blir gigantiskt.
• Dag 1: Officiell kröning med urgamla ritualer. Den nye kejsaren tar emot hyllningar från folket och från gästande statschefer och andra dignitärer. Bilkortege genom Tokyo.
• Dag 2: Formell statsbankett med klädkod frack. Vi kommer att få se kronprinsessan Victoria i tiara vid pappa kungens sida.
Foto: TT.