Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Victorias handikapp skapar rubriker utomlands

05 sep, 2022, 10:00

Återigen uppmärksammas kronprinsessans åkomma utomlands!

Annons
Kronprinsessan Victorias 5 bästa outfitsBrand logo
Kronprinsessan Victorias 5 bästa outfits

Kronprinsessan Victoria har varit ärlig kring vilka svårigheter hon har tvingats hantera i livet. Hon har pratat öppet både om sina ätstörningar och sin dyslexi.

Men Victoria bär på ännu en medfödd nedsättning, som färre känner till. Hon lider nämligen av prosopagnosi.

– Jag har mycket svårt att komma ihåg namn och ansikten och det är ett stort minus i min roll, har kronprinsessan sagt i en intervju med tidningen Föräldrakraft.

– Jag försöker verkligen lära mig namn och ansikten men de ”sätter sig” inte.

Prosopagnosi kallas ofta i folkmun ansiktsblindhet och är en sällsynt sjukdom. Forskning visar dock att det är vanligare att det förekommer hos personer med dyslexi, vilket kronprinsessan lider av.

Skapar skriverier utomlands

Nu har kronprinsessans åkomma återigen skapat skriverier utomlands. Norska tidningen Se och hör uppmärksammade det och en expert uttalade sig för tidningen.

– Prosopagnosia kallas ofta för ansiktsblindhet, och betecknar stora svårigheter att känna igen andras ansikten. Och eftersom det är genom ansiktet vi oftast känner igen människor kan det orsaka stora problem socialt, säger Randi Starrfelt, forskare och professor i neuropsykologi, till Se og Hør.

Annons

Randi Starrfelt fortsätter:

– Prinsessan Victoria har nog särskilda problem i sällskap på Slottet. Männen går i uniform, kvinnorna i nya klänningar och håret är fixat för tillfället, förklarar Starrfelt.

Forskningen kring nedsättningen visar att det är vanligt att få prosopagnosi efter hjärnskador. Men det är relativt nytt att det även finns hos personer utan skador mot huvudet – som bara aldrig lär sig känna igen ansikten. Det är denna form utan hjärnskador som kronprinsessan sägs ha.

– Man räknar med att störningen drabbar ungefär två procent av befolkningen, och det är många. Det betyder till exempel att det finns en elev i varannan klass som kämpar för att känna igen sina klasskamrater, säger Randi Starrfelt till Se och Hör.

Annons